Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

“Üç kıtanın kalbi konumundaki Türkiye’yi küresel bir üretim ve teknoloji üssü hâline getireceğimize inanıyorum”

“Üç kıtanın kalbi konumundaki Türkiye’yi küresel bir üretim ve teknoloji üssü hâline getireceğimize inanıyorum”
REKLAM ALANI
27.05.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD merkezli şirketlerin üst düzey yöneticileriyle gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı konuşmada, “Üç kıtanın kalbi konumundaki Türkiye’yi sizlerin de destekleriyle küresel bir üretim ve teknoloji üssü hâline getireceğimize inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD merkezli şirketlerin üst düzey yöneticileriyle çevrimiçi toplantıda bir araya geldi.

Şirket yöneticilerine hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin potansiyeline inanan, Türkiye’nin aydınlık geleceğine güvenen tüm müteşebbislere şükranlarını sundu.

Toplantının ve yapılacak istişarelerin hayırlara vesile olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha çok şirket temsilcilerinin görüş ve kanaatlerini öğrenmek, ortak yatırım fırsatlarını değerlendirmek arzusunda olduğunu dile getirdi.

Küresel ekonominin Koronavirüs salgını kaynaklı gelişmelerden dolayı son asrın en sancılı dönemini yaşadığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, geride kalan 1,5 yılın hem şirketler hem de devletler açısından pek çok sınamayı beraberinde getirdiğini anımsattı.

“SALGIN DÖNEMİNDE BİRÇOK ÜLKEDE YAŞANAN SIKINTILAR, TEDARİK ZİNCİRİNDEKİ AKSAKLIKLAR TÜRKİYE’DE YAŞANMADI”

Dünya ekonomilerinin birkaç istisna dışında çok ciddi daralmalar yaşadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilhassa havacılık, turizm, hizmetler sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin salgına karşı alınan kısıtlamalardan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu dönemde güçlü sağlık altyapısının ve sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların değerinin görüldüğünü ifade ederek, “Salgın döneminde birçok ülkede yaşanan sıkıntıların, tedarik zincirindeki aksaklıkların ve güvenlik zafiyetlerinin hiçbiri Türkiye’de yaşanmadı. Kamu-özel ortaklığıyla hayata geçirdiğimiz şehir hastaneleri ve rekor sürede hizmete aldığımız 1008’er yataklı iki acil durum hastanesi özellikle salgın döneminde kritik rol üstlendiler” dedi.

Salgına karşı en etkili yöntem olan aşı konusunda Türkiye’nin 29 milyon doza yaklaştığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle Haziran ayında yoğun bir aşılama kampanyası yürüterek ülkemiz genelinde normalleşmeyi temin etmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin salgın döneminde sadece sağlıkta değil yatırım, istihdam, üretim, lojistik, kamu güvenliği, sosyal destekler alanında da pozitif yönde ayrıştığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu dönemde hem kamu hem de özel sektör yatırımlarını sürdürdüğünü anlattı.

“YÜZDE 1,8’LİK ORANLA ÇİN’İN ARDINDAN G-20 İÇERİSİNDE EN YÜKSEK BÜYÜMEYİ KAYDEDEN ÜLKE OLDUK”

Salgın döneminde Türkiye’nin önünde yeni fırsat pencerelerinin açılmasını sağladıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asya merkezli üretim ağına alternatif arayışlarında sanayisi, üretim kapasitesi, rekabetçi fiyatları, nitelikli iş gücü, coğrafi konumu, güçlü altyapısı ile Türkiye’nin adı daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Salgın döneminde birçok firmamız daha önce hiç varlık göstermediği ya da kısıtlı pazar payının olduğu ülke ve bölgelere açılma imkânı buldu” diye konuştu.

“Özel sektörümüzün gayreti, devletimizin verdiği destekler ve dinamik salgın tedbirleri sayesinde ekonomimiz 2020 yılını büyümeyle kapattı” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu bilgileri paylaştı: “Yüzde 1,8’lik oranla Çin’in ardından G-20 içerisinde en yüksek büyümeyi kaydeden ülke oldu. Yine bu dönemde G-20’de sanayi üretimi en çok artan devletler arasında yer aldık. Geleneksel ihracat pazarlarımızdaki ciddi ekonomik küçülmeye ve dış talep daralmasına rağmen 170 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Aynı dönemde Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticaret hacmi yüzde 4 artışla 21 milyar doları aştı. Dünyada salgının olumsuz etkileri azalıp ekonomide taşlar yerine oturdukça Türkiye’nin yakaladığı ivmenin hızı da artıyor. 2020’yi suhuletle atlatmamız, 2021 senesine güçlü bir başlangıç yapmamızı sağladı. 2021 yılının Ocak-Nisan döneminde ihracatımız geçen seneye göre yüzde 33,1 artışla 68 milyar 752 milyon dolara çıktı. Bu iyimser tablonun oluşmasında ülkelerimiz arasındaki dış ticaret artışının da katkısı olduğunu görüyoruz. 2021 yılının ilk 4 ayında ihracatımız önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artarak 4 milyar 272 milyon doları buldu. Önümüzdeki hafta 2021 yılının ilk çeyrek büyüme rakamlarını göreceğiz, öncü veriler ilk çeyrekte de çok güçlü bir büyüme oranını yakalayacağımıza işaret ediyor. Sanayi üretimimiz 2021 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,3 arttı. Salgının yol açtığı belirsizliklere rağmen Türkiye’ye olan yatırım talebinde de ciddi bir artış gözlemliyoruz. Uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 42 azaldığı 2020 yılında, Türkiye yaklaşık 8 milyar dolar doğrudan yatırım çekmeyi başardı. Amerika’nın Türkiye’deki toplam doğrudan yatırımları 13 milyar dolara, Türk firmalarının Amerika’daki yatırımları ise 7,2 milyar dolara ulaştı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Türk ekonomisine güvenen tüm Amerikalı firmalara teşekkür ederek, “Üç kıtanın kalbi konumundaki Türkiye’yi sizlerin de destekleriyle küresel bir üretim ve teknoloji üssü hâline getireceğimize inanıyorum” ifadesini kullandı.

“100 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ HEDEFİMİZE ULAŞMAK İÇİN ORTAK ÇIKARLARA VE DEĞERLERE DAYANAN BİR YAKLAŞIMA İHTİYAÇ DUYUYORUZ”

Türkiye’nin ABD ile uzun yıllara sâri köklü, çok boyutlu müttefiklik ilişkisini önemsediklerine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zaman zaman yaşanan fikir ayrılıklarına rağmen iki ülkenin ortaklığı ve müttefiklik ilişkisinin her türlü badirenin üstesinden gelmeyi başardığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile Suriye’den Libya’ya, terörle mücadeleden enerjiye, ticaretten yatırımlara kadar geniş bir yelpazede ciddi iş birliği potansiyeli bulunduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Ülkelerimiz arasındaki mevcut mekanizmaları işleterek hızla mesafe almak istiyoruz. Ekonomik Ortaklık Konseyi, Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi, Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşması Konseyi gibi bu tür mekanizmaları devreye almamız gerekiyor. 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmak için samimi, saygılı, ortak çıkarlara ve değerlere dayanan bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyoruz. Çelik ve alüminyum sektöründeki ilave tarifeler Türkiye’nin genelleştirilmiş tercihler sistemi dışında bırakılması, Türkiye menşeili ihraç ürünlerine yönelik anti damping önlemleri gibi adımlar bize yakışmıyor. Bu konularda Amerika’dan daha yapıcı hareket etmesini bekliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden’in 1915 olayları hakkındaki açıklamasını anımsatarak, “Yaptığı açıklama ilişkilerimize ilave yük getirse de, Sayın Biden’la NATO Zirvesi’nde gerçekleştireceğimiz görüşmenin yeni dönemin habercisi olacağına inanıyorum” dedi.

Türkiye olarak hem ticarette hem de yatırımlarda gereken adımları atmakta kararlı olduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesinde yeni Amerikan yönetiminin de bizimle aynı iradeye sahip olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdiye kadar karşılaşılan haksızlıklara rağmen siyasetin yatırım ve ticari ilişkilere zarar vermemesi için azami hassasiyet gösterdiklerine dikkati çekerek, “Ülkemize yatırım yapan, istihdam oluşturan, ekonomik kalkınmamıza katkı sağlayan uluslararası şirketlere daima destek olduk. Kısa dönemli kazançlar uğruna serbest piyasa ekonomisinin ve kurallara dayalı uluslararası ticaretin aşındırıldığı salgın döneminde dahi ticarette korumacı politikalara asla başvurmadık. Özellikle yabancı sermaye düşmanlığı, yabancı karşıtlığı, antisemitizm, ırkçılık gibi çarpık zihniyetlerin toplumumuzda zemin bulmasına hiçbir zaman fırsat vermedik, vermeyiz” diye konuştu.

“19 YILDIR REFORM GÜNDEMİMİZDEN ASLA KOPMADIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ilgili bakanlıkları ve Yatırım Ofisi aracılığıyla yatırım camiasıyla iletişim kanallarını açık tuttuğuna işaret ederek, “Bunun yanında son 19 yıldır reform gündemimizden asla kopmadık. Şimdiye kadar karşılaştığımız sorunların üzerine nasıl çözüm odaklı gitmişsek bugün de aynısını yapıyoruz. Değişen şartlara ve ihtiyaçlara göre ekonomide, özgürlüklerde, hukuk ve adalette reform çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” sözlerine yer verdi.

İnsan Hakları Eylem Planı ve Ekonomik Reform Paketi’nin kısa süre önce kamuoyunun takdirine sunulduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023’e giden süreçte Türkiye’yi darbe anayasasından kurtararak yeni sivil bir anayasaya kavuşturma niyetlerini de ilan ettiklerini vurguladı.

“ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLARDAN ÜLKEMİZİN ALDIĞI PAYI YÜZDE 50 ORANINDA ARTIRMAK İSTİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu dönemde Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Strateji Belgesi’ni hazırladıklarını ve böylece Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu katma değerli yatırımları tanımladıklarını söyledi.

Bu yatırımları çekebilmek için kurumların üzerine düşen sorumlulukları belirlediklerini ve yakında bu belgeyi de kamuoyu ve uluslararası yatırımcılarla paylaşacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Uluslararası doğrudan yatırımlardan ülkemizin yıllık aldığı payı orta vadede yüzde 50 oranında artırmak istiyoruz. Bu amaçla teşvik sistemimizi sadeleştirerek yatırımcıların teşviklerden daha kolay yararlanmasını sağlayacağız. Yatırımları miktar olarak artırırken ülkemizin teknolojik dönüşümünü hızlandıracak, istihdam oluşturacak ve cari dengemize pozitif katkı sağlayacak projelere özel önem veriyoruz. Bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji ve lojistik başta olmak üzere belli alanlarda uluslararası yatırımcıları çekmeye devam edeceğiz. Ticaret Bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Dijital Dönüşüm Ofislerimiz ve diğer kurumlarımız yeni yatırım projelerinizde sizlere gereken her türlü desteği vermeye hazırdır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılımcı şirket yöneticilerine teşekkürlerini yineleyerek, şirket temsilcilerinin soru ve değerlendirmelerini almak istediğini kaydetti.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/128012/-uc-kitanin-kalbi-konumundaki-turkiye-yi-kuresel-bir-uretim-ve-teknoloji-ussu-h-line-getirecegimize-inaniyorum-

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.