Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

“TÜRK VE UKRAYNA HALKLARI ARASINDA BİN YILLARA DAYANAN DERİN BAĞLAR BULUNMAKTADIR”

“TÜRK VE UKRAYNA HALKLARI ARASINDA BİN YILLARA DAYANAN DERİN BAĞLAR BULUNMAKTADIR”
REKLAM ALANI
11.04.2021
A+
A-

“TÜRK VE UKRAYNA HALKLARI ARASINDA BİN YILLARA DAYANAN DERİN BAĞLAR BULUNMAKTADIR”

Emine Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin eşi Olena Zelenska ile Galata Kulesi’ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısı vesilesiyle İstanbul’a gelen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in eşi Olena Zelenska ile Galata Kulesi’ni ziyaret etti.

Emine Erdoğan ve Olena Zelenska, Beyoğlu Belediyesi tarafından Galata Kulesi’nde Ukraynaca sesli rehberin hizmete alınması dolayısıyla kulenin Seyir Terası’nda düzenlenen programa katıldı.

Programda konuşan Emine Erdoğan, Galata Kulesi’nin İstanbul’un büyülü duraklarından biri olduğunu, yüzyıllar önce Hezarfen Ahmed Çelebi’nin uçuş denemeleri yaptığı kulenin tarihten kıymetli bir yadigâr, hikâye ve efsaneleriyle bir sembol olduğunu ifade etti.

Olena Zelenska’nın Türkiye’yi her ziyaret ettiğinde tarihî mekânları görmek için zaman ayırdığını belirten Emine Erdoğan, kendisine eşlik etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Geçen yıl da Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya geldiklerini anımsatan Emine Erdoğan, “Hanımefendinin kültür, tarih ve sanat alanlarına özel bir ilgisi olduğunu biliyorum. Yaptığı çalışmaları takdirle takip ediyorum. Aynı denize komşu iki ülke olarak, kültür sahasında birlikte yapacak çok işimiz olduğuna inanıyorum” dedi.

“TÜRK VE UKRAYNA HALKLARI ARASINDA BİN YILLARA DAYANAN DERİN BAĞLAR BULUNMAKTADIR”

Kültürel yakınlaşmaların, sevgi ve dostluğun gelişmesinde yegâne vasıta, karşıdakini gerçekten anlayabilmenin anahtarı olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu anlamda, Türk ve Ukrayna halkları arasında bin yıllara dayanan derin bağlar bulunmaktadır. Dilimizdeki ortak kelimelerden el sanatlarına kadar köklü bir kültür alışverişimizin olduğu aşikâr. Bu ortaklıkların, gün yüzüne çıkarılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Başka toplumların geleneklerini, hayatı yorumlama biçimlerini öğrenirsek yabancı değil, kardeş oluruz. İnsanların, birtakım önyargıların içine hapsolduğu günümüzde kültürel iletişim bir fırsattır. Bugün de bu anlamlı hedefe bir tohum daha ekiyoruz. Yıllar içinde meyvelerini toplamayı diliyorum. Ukrayna ve Türkiye arasındaki dostluk bağları daim olsun.”

Olena Zelenska da Galata Kulesi’nde Ukraynaca sesli rehberin açılış törenine katılmanın kendisi için çok önemli olduğunu ifade etti. Türkiye’de Ukraynaca sesli rehberlerin hızlı bir şekilde uygulamaya geçmesine katkıda bulunan insanların arasında olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Olena Zelenska, “Bugün sadece Galata Kulesi’nde değil, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde de Ukraynaca sesli rehberlerin açılışını planladık. Bu girişimimiz, dünyada açılan 13 Ukraynaca sesli rehberin arasında Türkiye’de açılan dört ve beşinci sesli rehberlerdir” bilgisini verdi.

Olena Zelenska, Ukraynaca sesli rehberlerle ile ilgili girişimlerini destekleyen ve uygulamaya geçmesi konusunda katkıda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Emine Erdoğan ve Olena Zelenska, Ukraynaca sesli rehberi çalıştırarak ilk denemesini yaptı. Programda, Emine Erdoğan ve Olena Zelenska ile diğer katılımcılar hatıra fotoğrafı çekildi.

Emine Erdoğan ve Olena Zelenska, programın ardından Galata Kulesi Müdürü Mustafa Murat’ın rehberliğinde kule turu yaptı. İstanbul maketinin bulunduğu alanı gezen Emine Erdoğan ve Olena Zelenska, İstanbul ve Galata Sergisi ile Galata ve Surları Sergisi’ni de ziyaret etti.

Programa, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve eşi Seyhan Yıldız ile Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman da katıldı.

Kaynak: www.tccb.gov.tr/haberler

REKLAM ALANI