Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

Turizmciler bu kez minik misafirleri için buluştu

Turizmciler bu kez minik misafirleri için buluştu
REKLAM ALANI
10.07.2021
A+
A-

Turizmciler bu kez minik misafirleri için buluştu

Beykoz Üniversitesi ev sahipliğinde, 23-25 Haziran tarihlerinde, “Aile, Gençlik ve Çocuk Dostu Turizm ve İşletmecilik” temasıyla düzenlenen 3. Uluslararası Aile, Gençlik ve Çocuk Dostu Turizm İşletmeciliği Kongresi’nde “Çocuk dostu oteller”in geleceğine projeksiyon tutuldu. Dünyanın ilk çocuk dostu turizm kongresi olarak gerçekleşen kongrede, sektör paydaşlarınca Dünya Çocuk Merkezi tarafından belirlenen 10 maddelik “Çocuk Dostu Turizm İşletmesi” kriterlerinin uygulanması yönünde güç birliği oluşturuldu. Kongre sonuç raporunda da belirtildiği üzere 27 Nisan’ın Dünya Çocuk Dostu Turizm Günü olarak ilan edilmesine yönelik çalışma başlattıklarını ifade eden Prof. Dr. Halit Suavi Ahıpaşaoğlu, “27 Nisan’ın Dünya Çocuk Dostu Turizm Günü olması için ilgili kurumlarla görüşmeler gerçekleştireceğiz” dedi.

 

Pandemi dünyada tatil alışkanlıklarını tümüyle değiştirirken, çocukların aileleriyle birlikte tatil yapmalarının önemi daha da derinden anlaşıldı. Dünya turizm pastasından yüzde 35’lik bir pay alan aile turizminin, 2023 yılından itibaren yeniden yükselişe geçmesi beklenen dünya turizmi için itici bir güç oluşturacağı tahmin ediliyor. Aile turizmi kategorisinde hizmet veren işletmelere yönelik yükselen talep, bu işletmelerin dünyada kabul gören belirli kriterler etrafında faaliyet göstermelerini zorunlu kılıyor. Bu kategorideki yükselişe bağlı olarak gelişecek yeni trendlerin, dünya turizm sektörünün geleceğine ışık tutması bekleniyor.

 

10 maddelik “Çocuk Dostu Turizm İşletmesi” kriterleri

 

Beykoz Üniversitesi ev sahipliğinde, 23-25 Haziran tarihlerinde “Aile, Gençlik ve Çocuk Dostu Turizm ve İşletmecilik” temasıyla düzenlenen 3. Uluslararası Aile, Gençlik ve Çocuk Dostu Turizm İşletmeciliği Kongresi’nde aile turizmi paydaşlarının uluslararası kriterler kazanmasına yönelik öncü bir girişim başlatıldı. Beykoz Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi bünyesinde, online olarak gerçekleştirilen kongrede, Dünya Çocuk Merkezi tarafından belirlenen 10 maddelik “Çocuk Dostu Turizm İşletmesi” kriterleri ele alındı. Sektör paydaşları tarafından bu kriterlerin işletmelerce benimsenmesi ve uygulanması yönünde güç birliği oluşturuldu. “Aile oteli”, “Çocuk dostu oteller” kategorisinde hizmet veren uygun donanıma sahip işletmelerin özel bir işaret ile ödüllendirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldü. 10 ayrı oturumda gerçekleşen, 5 uluslararası üst düzey davetli olmak üzere 36 davetlinin konuşma yaptığı kongrede, konuya ilişkin 32 tebliğ tartışıldı. Çocukların da yetişkin bireyler gibi tatil yapma hakları olduğu ve bunun okuldaki başarının karşılığında bir ödül olarak verilemeyeceği üzerinde görüş birliğine varıldı. Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman’ın Onursal Başkanı olduğu kongrenin Başkanlığını ise Beykoz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Suavi Ahıpaşaoğlu yaptı.

 

Sektör paydaşlarından örnek güç birliği

 

Kongre aracılığıyla Dünya Çocuk Merkezi tarafından geliştirilen 10 Maddelik “Çocuk Dostu Turizm İşletmesi” kriterlerinin tüm paydaşlar tarafından benimsenmesi ve uygulanması yönünde güç birliğine gidildiğini vurgulayan Beykoz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Suavi Ahıpaşaoğlu, kongrenin kazanımları hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Dünyanın ilk çocuk dostu turizmi kongresi olarak literatüre giren kongremize katılan tüm paydaşlar, Turizm Akademisyenleri Derneği iş birliğinde, çevre dostu otel, yeşil otel ya da mavi bayraklı plaj gibi uluslararası kriterlere sahip olan her işletmenin akredite edileceği çocuk dostu kriterlerin asgari koşullarının belirlenmesine yönelik çalışma başlatmayı ilke edindiler. Bu kapsamda dünya çocuk turizmi alanında 10 temel ilke, çocuk hakları çerçevesinde ele alındı. Özellikle davetli konuşmacıların da ısrarla vurguladıkları gibi, tatilin çocuklar için bir ödül değil, bir hak olduğunun altı çizildi. Çocukların bu haklardan yararlanırken sağlıklı beslenme yönünden kötü alışkanlıklara değil, her açıdan gelişimlerini destekleyici alışkanlıklara doğru yönlendirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Bu yönde önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmaların aile turizmine teorik açıdan çok ciddi yol gösterici olacağına inanıyoruz. “

 

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen kongrenin önceki yıllara kıyasla hem teorik hem de uygulamaların izlenmesi açısından oldukça yüksek düzeyde gerçekleştiğini kaydeden Prof. Dr. Halit Suavi Ahıpaşaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Çocuk kavramı yaş sınırına bağlı kalınmadan ele alınmalı”

 

Kongremize ilk kez bu yıl okul öncesi eğitim programları da dahil edildi. Bu programlarda alanında uzman eğitimcilerin görev almalarının kazanımları ortaya konuldu. Eğitim programları, önümüzdeki yıllarda daha uygulanabilir çalışmaların temelini oluşturmak üzere teorik tabanda masaya yatırıldı. Çocuk kavramının yaş sınırına bağlı kalınmaksızın geniş yaş aralığında ele alınması gerektiği, işletmelerin farklı yaş gruplarındaki çocuklara uygun olacak şekilde eğlenceden spora, dramadan yarışmaya farklı etkinlikler planlamaları gereği üzerinde duruldu. Bu planlamaları yaparken de nitelikli, eğitimli bilgi grupları ile iş birliğine gidilmesi önerildi. Panel kısmında ise pandemi sonrası yükselmesi beklenen aile turizminin hedef pazarlarının başında gelen Karadeniz ile Antalya bölgesinden otelciler birliklerinin başkanları, bölgedeki işletmeleri temsilen çalışmaların daha düzenli hale getirilmesi için istekli olduklarını vurguladılar.”

 

27 Nisan Dünya Çocuk Dostu Turizm Günü

 

Kongre sonuç raporunda da belirtildiği üzere 27 Nisan’ın Dünya Çocuk Dostu Turizm Günü olarak ilan edilmesine yönelik çalışma başlattıklarını ifade eden Prof. Dr. Halit Suavi Ahıpaşaoğlu, “27 Nisan’ın Dünya Çocuk Dostu Turizm Günü olması için ilgili kurumlarla görüşmeler gerçekleştireceğiz” dedi.

Ahıpaşaoğlu kongrede ayrıca dördüncü “Aile, Gençlik ve Çocuk Dostu Turizm ve İşletmecilik” kongresinin 2022 başlarında yine Beykoz Üniversitesi ev sahipliğinde turizm sezonu açılışını beklemeden düzenlenmesi kararı alındığını belirtti.

 

EDİTÖRE NOT: Yenilikçi vizyonu temsil eden, kalite odaklı, uluslararası yeni nesil bir üniversite olarak dikkat çeken Beykoz Üniversitesi’nin temeli İstanbul Kavacık’ta 2008 yılında Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun kurulması ile atıldı. Türkiye Lojistik Araştırmaları ve Eğitimi Vakfı tarafından 2016 yılında kurulan üniversite’nin kurucu rektörlüğünü, halen üniversitenin Rektörü olan Prof. Dr. Mehmet Durman yaptı. Beykoz Üniversitesi bünyesinde bir lisansüstü programlar enstitüsü, dört fakülte, iki yüksekokul, iki meslek yüksekokulu bulunuyor. Üniversitede, “İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi Sosyal Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi” lisans eğitimi verirken, “Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sivil Havacılık Yüksekokulu” ile “Meslek Yüksekokulu, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu” da önlisans eğitimi veriyor. “Fark yaratan bir üniversite olma” hedefiyle akademik hayatta varlığını sürdüren Beykoz Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 4 bin 900 iken, bugüne kadar verilen mezun sayısı 5 bini aştı. İstanbul Beykoz’daki beş yerleşkede eğitim-öğretime devam eden Beykoz Üniversitesi, 222 akademisyen ve 67 idari personel, uygulamalı ve kişiye özel eğitim programları ile öğrencilerini hayata ve hayallerindeki mesleğe hazırlıyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.