Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

SYFF2021 seçkisinde yer alan belgeseller sürdürülebilir bir gelecek olasılığını gözler önüne seriyor

SYFF2021 seçkisinde yer alan belgeseller sürdürülebilir bir gelecek olasılığını gözler önüne seriyor
REKLAM ALANI
29.11.2021
A+
A-

Önce gezegenin sınırlarını, sonra da tüm canlılarla ve birbirimizle aramızdaki bağları fark ettik. Şimdi birlik içinde yeni bir yaşam kültürü oluşturma zamanı…

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, 2021 seçkisi ile 1-5 Aralık tarihlerinde Surdurulebiliryasam.net’te çevrimiçi olarak gerçekleşecek.

 

SYFF2021 seçkisinde yer alan belgeseller sürdürülebilir bir gelecek olasılığını gözler önüne seriyor. Bu gelecek çok uzak değil; onu 2030 yılına kadar atacağımız adımlar belirleyecek. 2050’de nasıl bir dünyada yaşamak istiyoruz ve bunu yaratmak için birlikte ne yapabiliriz?

 

SYFF2021 seçkisi, birey, aile, kurum, sektör ve toplum ölçeğinde değişimin örneklerini aktarıyor. 2021 seçkisi, öne çıkan Sistem Değişimi, İşiyle Dünyayı Değiştirenler, İklim için ve Suyu Düşünenler temaları ile izleyicileri dünyanın farklı yerlerinden ilham verici hikâyelerle buluşturuyor.

Sistem Değişimi temasında yer alan Çözümler ve %25 Devrimi filmleri, ihtiyacımız olan sistem değişimin ne şekilde gerçekleşebileceğine dair ipuçları içeriyor.

Arçelik’in Tema Destekçisi olduğu İşiyle Dünyayı Değiştirenler’de Sıfırdan da İyi ve Değişimin Tohumları filmleri, zarar vermek yerine faaliyet gösterdiği ekolojik ve sosyal sistemlerde pozitif etki yaratan işletmelerden örnekler ile iş dünyasına ilham vererek değişimi tetiklemeyi amaçlıyor.

UNDP Türkiye’nin Tema Destekçisi olduğu İklim için temasında ise geleceğin yenilenebilir enerji sisteminde hidrojenin yerini araştıran Hidrojeni Keşfetmek ve kendi yenilenebilir enerjisini üreten enerji kooperatiflerini konu alan Güç Biziz filmleri yer alıyor.

Suyu Düşünenler temasında ise Su Boyu Yansımalar ve Çare filmleri suyun yaşamlarımızdaki yeri ve iklim krizinden ne şekilde etkilendiğini aktarıyor.

Adil geçişi konu alan Cereyan Eden Devrim, gemicilik sektörünün iklim değişikliğine etkisini ve sektördeki aktörlerin değişime hazır olup olmadığını araştıran Kara Rota ve aile ölçeğinde iklim kriziyle ilgili sorumluluk almanın ve değişim yaratmanın ne anlama geldiğini paylaşan Ütopyaya Giden Yol gibi iklim değişikliğinin farklı etmenlerine değinen belgeseller de gösterilecek.

SYFF2021 seçkisinde ayrıca denizlerle ilgili, Akdeniz özelinde biri Türkiye’den olmak üzere üç adet belgesel yer alıyor: Çöpdeniz, Mavi Gelecek ve yönetmenliğini Çağatay Ankaralı ve Umut Sarıboğa’nın yaptığı Barınak. Farklı ilgi alanlarına hitap eden ve birbirini tamamlayan film seçkisi surdurulebiliryasam.org ve etkinliğin gerçekleşeceği surdurulebiliryasam.net adreslerinden incelenebilir.

Seçkide yer alan diğer filmlerden:

“İnsanlık mısırı evcilleştirmedi, mısır insanlığı evcilleştirdi” Mısır Tohumunun Koruyucuları’nda yerel çiftçiler, aşçılar, topluluk liderleri ve biliminsanları tarımın doğuşundan 21. yüzyıla kadar, bilgileri ve aktivizmleri ile gıda bağımsızlığını, genetik bütünlüğü, çeşitliliği ve kültürel mirası 350 kuşak boyunca nasıl koruduklarının hikâyesini aktarıyor.

“Hayatı anlamak onu korumak demektir” İlhamını doğadan alan çözümlerin, bizi tehdit eden çevresel ve iklimsel zorlukları nasıl ele aldığını aktaran Nanodünya: Doğanın Görünmez Güçleri, üç milyar yıldır süren evrim sürecinin geliştirdiği mekanizmaları ve nanodünyayı gözler önüne seriyor.

 

Yan Etkinlikler

Festival, her film seansının ardında yer alan 45 dakikalık aralarda, filmlerin içerikleriyle alakalı konularda çevrimiçi söyleşi, panel vb bağımsız yan etkinliklere evsahipliği yapacak. Yan etkinlik düzenlemek isteyen kişi ve kurumlar, Surdurulebiliryasam.net’de yer alan festival sayfasında bulunan Etkinlik Formunu doldurarak yan etkinlik başvurusunda bulunabilirler. Söyleşiler, festival başlangıç tarihine kadar Surdurulebiliryasam.net adresinde bulunan programda açıklanmaya devam edecektir. Festival programında yer alan yan etkinliklerden birkaçı:

1 Aralık’ta saat 13.45’te, Barınak filminin ardından Sürdürülebilirlik Adımları Derneği “Sürdürülebilirlik Gündemi: Yapay Resifler ve Biyoçeşitlilik” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.
2 Aralık’ta saat 15.30’da Mavi Gelecek filminin ardından WWF Türkiye, belgeselde hikayeleri anlatılan ve balıkçılık, turizm ve enerji sektöründe daha sürdürülebilir bir yaklaşım geliştirmek için tutkularını ve becerilerini ortaya koyan Rania, Simone ve Marina ile söyleşi gerçekleştirecek.
4 Aralık’ta saat 16.15’te, Mısır Tohumunun Koruyucuları filminin ardından Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin tohum konusunda deneyim sahibi aktarımcısı Ziraat Yüksek Mühendisi Neslihan Balamir, tohumun yaşamsal serüvenini anlatacağı “Yaşasın Tohumlar” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.
Tüm gösterimler ücretsizdir, surdurulebiliryasam.net adresinden kayıt gereklidir.

 

SYFF2021 Seçkisi

Barınak – Shelter (Yönetmen: Çağatay Ankaralı, Umut Sarıboğa, 2021, Türkiye, 45’)
Çare – Remedy (Yönetmen: Jakub Šipoš, 2021, Slovakya, 40′) * Suyu Düşünenler
Çözümler – Solutions (Yönetmen: Pernille Rose Grønkjær, 2021, Danimarka, 75′) *Sistem Değişimi
Değişimin Tohumları: Bilinçli Ticaretin Gücü – Seeding Change: The Power of Conscious Commerce (Yönetmen: Richard Yelland, 2020, ABD, 51′) *İşiyle Dünyayı Değiştirenler
Güç Biziz – We The Power (Yönetmen: David Garrett Byars, 2020, ABD, Almanya, Belçika, Birleşik Krallık, Hollanda, İspanya,, 39′) *İklim için
Hidrojenin Keşfi – Discovering Hydrogen (Yönetmen: Nicole Scott, Don Dahlmann, 2021, Almanya, 60′)
*İklim için
Kara Rota – Black Trail (Yönetmen: Zeynep Şentek, Craig Shaw, Micael Pereira, 2021, Birleşik Krallık, İsviçre, Norveç, Portekiz, Yunanistan, 57′)
Mavi Gelecek – Blue Future (Yönetmen: Ante Gugić, Emanuele Quartarone, Rabii Ben Brahim, 2021, Hırvatistan, İtalya, Tunus, 35′)
Mısır Tohumunun Koruyucuları – The Keepers of Corn (Yönetmen: Gustavo Vasquez, 2020, Meksika, 60′)
Nanodünya: Doğanın Görünmez Güçleri – Nanoworld: The Key to Our Survival (Yönetmen: Pascal Moret, Julien Guiol, 2020, Fransa, 52′)
Ortak Zemine Davet – Building Common Ground (Yönetmen: Lars Ostmann, 2021, Almanya, 90′)
Sıfırdan da İyi – Beyond Zero (Yönetmen: Nathan Havey, 2020, ABD, 90′) *İşiyle Dünyayı Değiştirenler
Su Boyu Yansımalar – Reflection: A Walk with Water (Yönetmen: Emmett Brennan, 2021, ABD, 79′) * Suyu Düşünenler
Ütopyaya Giden Yol – Journey to Utopia (Yönetmen: Erlend E. Mo, 2020, Danimarka, Norveç, 89′
%25 Devrimi – The 25% Revolution (Yönetmen: Dries Coomans, Bastiaan Lochs, Tone De Cooman, 2021, Belçika, 21′) *Sistem Değişimi
Cereyan Eden Devrim – Current Revolution: Nation in Transition (Yönetmen: Roger Sorkin, 2021, ABD, 30′)
Çobanın Şarkısı – Shepherd’s Song (Yönetmen: Abby Fuller, 2020, ABD, 21′)
Çöpdeniz – Our Sea of Waste (Yönetmen: Morade Azzouz, Anca Ulea, 2021, Fransa, 26′)
İnga Ağacı ile Yaşamın Dönüşümü – Transforming Lives and Landscapes – The Inga Tree Model (Yönetmen: Mike Hands, 2021, ABD, 11′)
Plankton (Yönetmen: Eskil Hardt, 2020, Danimarka, 3′)
Tibetli Su Hasadı – Tibetan Harvest (Yönetmen: Jasraj Padhye, 2021, Hindistan, 18′
SYFF2021 Destekçileri

Festival Destekçileri

Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği

Tema Destekçileri

Arçelik (İşiyle Dünyayı Değiştirenler)

UNDP Türkiye (İklim için)

Festival Dostu

PETRA The Flooring Co

Hizmet Destekçileri

Local Makers

LÖRN Creative Agency

Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı

İletişim Destekçileri

Magma Dergisi

 

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Hakkında: SYFF, 2008 yılından bu yana, sürdürülebilirlik kavramının ve birbiriyle etkileşim içinde olan sistemik sorunların daha iyi anlaşılmasını sağlarken dünyanın farklı bölgelerinden topladığı hikayelerle ilham vererek yeni bir yaşam kültürünün oluşmasına katkı veriyor, etki odaklı seçkisiyle izleyiciyi dönüşüm için harekete davet ediyor. SYFF, Surdurulebiliryasam.net ile işbirliği yaparak film seçkisinin toplumun geniş kesimlerine ulaşmasını sağlıyor. Surdurulebiliryasam.net, festivalin ardından sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, eğitim kurumlarının ve şirketlerin faydalanabileceği şekilde SYFF seçkisiyle etkinliklere içerik sağlıyor.

Festival seçkisi, program ve diğer tüm detaylar için:

 

Not: Videoları indirmek için görselin üstüne tıklayın.

mbr-619c9b00b50f7.mp4
Not: Videoları indirmek için görselin üstüne tıklayın.

 

FRAGMANLAR: %25 Devrimi Barınak Mavi Gelecek Tibetli Su Hasadı Hidrojenin Keşfi Çobanın Şarkısı

Cereyan Eden Devrim Değişimin Tohumları Çözümler Nanodünya Sıfırdan da İyi Su Boyu Yansımalar

Mısır Tohumunun Koruyucuları Çare Ortak Zemine Davet İnga Ağacı ile Yaşamın Dönüşümü

Güç Biziz Ütopyaya Giden Yol

Not: Görselleri yüksek çözünürlüklü olarak indirmek için üstüne tıklayın.

 

REKLAM ALANI