Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

SGK ile TEB Arasında İlaç Teminine İlişkin Ek Protokol Bakan Bilgin’in Katılımıyla İmzalandı

SGK ile TEB Arasında İlaç Teminine İlişkin Ek Protokol Bakan Bilgin’in Katılımıyla İmzalandı
REKLAM ALANI
05.03.2022
A+
A-

 

Ankara,Türkiye
Yazdır
SGK ile TEB Arasında İlaç Teminine İlişkin Ek Protokol Bakan Bilgin’in Katılımıyla İmzalandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında “Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol” ün güncellenmesi amacıyla düzenlenen ek protokol imza törenine katıldı.

Törende konuşan Bakan Bilgin, Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında her yıl sürdürülmesi gereken bir protokolün imzalanmasıyla ilgili toplandıklarını belirterek, “Burada maksadımız bu protokol çerçevesinde Türkiye’de sağlık sisteminin nihai zinciri olan eczanelerin sevkiyat ve insanlarımızın taleplerini karşılamada gerekli sorumlulukları yerine getirecekleri mutabakatın oluşturulmasıdır. Burada anlayış birliği ile hem eczanelerimizin reçete hizmet bedelleri hem de kurumumuzla ilgili indirimlerin gerçekleştirilmesi hususundaki mutabakat üzerinde bir anlaşmaya vardık. Her sene bu mutabakat devam ediyor. Sağlık sisteminin ne kadar önemli olduğunu bütün insanlık gibi biz de pandemi sürecinde ayrıntılarıyla gördük. İnşallah pandeminin sonuna doğru geliyoruz. Fakat yaşanan olaylar işin ne kadar önemli olduğunu, kapsamlı bir şekilde gelişmiş sağlık sisteminin insanları nasıl felaketin eşiğinden kurtarabileceğini Türk sağlık sistemi ortaya koymuştur. Dünyada hastane koridorlarında insanların öldüğü bir dönemde Türk devleti sosyal devlet sorumluluğuyla sağlık sistemiyle insanımızın hizmetine koşmuştur, olağanüstü başarılar elde etmiştir ve bu başarı uluslararası sağlık sistemi otoritelerince de değerlendirilmiş, tebrik edilmiştir. Bunun için sağlık sisteminde görev alan bütün sağlık çalışanlarımızı ve bu hizmette önemli bir halkayı oluşturan eczacılarımızı tebrik ediyoruz onlara teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“Türk Devleti Sosyal Bir Devlettir ve Bütün Sağlık Harcamalarının Arkasındadır”

Hizmetin sürdürülmesi açısından sosyal devletin en önemli kurumu olan SGK’nın fonksiyonlarını yerine getirmesinin fevkalade önemli olduğuna değinen Bilgin, “Esas fonksiyon bu sürekliliği sağlayacak ödemeler sisteminin yapılmasıdır. Sosyal Güvenlik Kurumumuz da bu konuda elinden geleni yapmıştır. İster kamu hastanesi ister özel hastane olsun bu süreçte hiç kimse kovidle ilgili tedavilerde para ödemek zorunda kalmamıştır. Bunun bütün karşılığını kamu kuruluşları, sosyal güvenlik sistemi karşılamıştır. Elbette sosyal güvenlik sistemi bu harcamaların yanında açıklar vermektedir. Sosyal devletin gereğidir bu; sosyal hizmetler sağlık sisteminin finansmanı, sosyal politikalarımızın en önemli parçasıdır. Bunda eleştirilecek bir şey yok, gurur duyulacak bir şey var. Türk Devleti sosyal bir devlettir ve bütün sağlık harcamalarının arkasındadır” ifadelerini kullandı.

Bilgin, sosyal güvenlik sisteminin nüfusun tamamına yakını kapsayacak şekilde genişlediğine vurgu yaparak bunların Türkiye’nin başarısının bir göstergesi olduğunu söyledi.

“Sağlık Siteminin Yürümesi Eczaneler Olmadan Gerçekleşmez”

İlaç konusunda önemli bir rolü olan eczanelerin hizmetlerinin unutulmaz olduğunu, Covid-19 pandemisi döneminde çok sayıda eczacının hayatını kaybettiğini belirten Bilgin, şöyle devam etti:

“Sağlık çalışanlarımızın bu dönemdeki hizmetlerini milletimizin vefa duygusuyla asla unutmayacağını biliyoruz. Bu süreçte bizim Türk Eczacıları Birliği ile birlikte vardığımız mutabakat da çok önemlidir. Sağlık sisteminin yürümesi eczaneler olmadan gerçekleşemez. Her birimizin hasta olduğumuz zaman müracaat ettiğimiz son durak eczanedir. Bunun için de TEB’e ve onun yönetim kurulu üyelerine bu duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. SGK ve TEB arasında mutabakata varıldı, bunun imzası atıldı. Biz bunu Türk kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.”

 

“Bilimsel Olarak Onaylanmış Her İlacı Bedeli Ne Olursa Olsun Ödeme Listemize Alıyoruz”

Bakan Bilgin, zaman zaman medyada bazı ilaçların geri ödeme listesine alınması ile ilgili kampanyaların başlatıldığına dikkati çekerek şu bilgileri paylaştı:

“Tabii ki SMA hastaları, bazı kanser türleri veya seyrek rastlanan ama karşılaşılan hastalıklar var ve bu hastalıkların bazılarının maalesef ilaçları yok. Tedavi için kullanılabileceği söylenen, kamuoyuna bu şekilde yansıtılan ama bilimsel olarak araştırmalarla tespit edilmemiş ilaçlar var. Bu ilaçların bazıları yüz binlerce dolara ifade edilebilecek rakamlarla yurtdışından getiriliyor. Bunları getirip pazarlamak isteyen organizasyonlar var. Maalesef bu hastalarımızın, çocuklarımızın aileleri bir ümit olarak bu duyurulan ilaçlara yöneliyorlar, bu ilaçlara erişmek istiyorlar. Onların yavrularına gösterdiği bu duyarlılığı hepimiz paylaşıyoruz fakat bu organizasyonların büyük bir çoğunluğunun pazarlamaya çalıştığı ilaçların bilimsel olarak hiçbir geçerliliği yok, hiçbir tıp otoritesi tarafından tanımlanmamış, faz çalışmaları yapılmamış. Dolayısıyla biz devlet olarak bilimsel olarak onaylanmış, bilimsel araştırmalardan geçmiş, tıp otoritelerince onaylanmış her ilacı bedeli ne olursa olsun sosyal devlet sorumluluğuyla ödeme listemize alıyoruz. Bu kampanyaları yürütenlerin içerisinde duyarlı, yardımsever insanlarımız var onların bu duyarlılıklarını saygıyla karşılıyoruz ama Türk kamuoyunun bilmesi gereklidir ki bu tür ilaçların büyük bir çoğunluğu asla bilimsel aşamalardan geçmediği, tıp otoriterlerince onaylanamadığı için bizim ödeme listemizde yoktur. Nitekim yakın zamanda 13 tane ilacı ödeme listesine aldık. Bunların içerisinde çok önemli çok pahalı kanser ilaçları vardır.”

“Devlet Bu İlaçların Parasına Bakmaz”

SMA hastalarının, kanser hastalarının “Devletimiz şu ilacı ödesin, niye ödemiyor?” sorusunun cevabının bilimsel olarak bu ilaçların onaylanıp onaylanmaması ile ilgili olduğunu kaydeden Bilgin, “Türk Devleti bu ilaçların parasına bakmaz, bu ilaç bir vatandaşımızın, hastamızın, yavrumuzun tedavisinde kullanılabilse biz onu onaylarız. Yavruları ya da kendileri hasta olan yurttaşlarımızın da bu konuda daha dikkatli olmalarını, bu tür kampanyalara itibar etmemeleri gerektiğini, özellikle de kamu otoriterleri tarafından onaylanmamış kampanyaların asla kamuoyunda mahiyetinin bilinmeden bu tür duygu sömürüsüne dayanan girişimlere dikkat edilmesi gerektiğini rica ediyorum” dedi.

TEB ile bütün ilaçların erişilebilirliği, ilaca ulaşım konusunda tam bir mutabakatın olduğunu kaydeden Bilgin, “Türk toplumu da eczacılarımızın bu hizmetlerini asla unutmayacaktır. Bir başka hususta bizim eczanelerimiz aynı zamanda kendileri de ilaç üretmektedirler yani eczacı sadece bir tüccar gibi ilacı alıp satan değildir. Onların eğitimleri, bilimsel çalışmaların bir sonucu olarak onlar aynı zamanda çeşitli ilaçları, el yapımı ilaçları üretmektedirler. Bu yapım ilaçlarının bizim Medula Sistemi’ne kaydedilmesi konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Onu da eczacılarımıza müjde olarak iletmek isterim. Çünkü eczanede üretilen ilaç eczacının bilgisi ile onun hüneri ve emeği ile üretilen ilacın da yerli bir ilaç olduğunun altını özellikle çizmek isterim. Bu çalışmanın bütün Türk toplumunun sağlığına katkı yapacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Adnan Ertem de her yıl yapılan protokolün imzalanmasında katkı veren herkese teşekkür ederek hayırlı olmasını diledi.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Arman Üney ise imzalanan protokolün vatandaşlara, devlete ve tüm meslektaşlarına hayırlı olmasını diledi.

İmza törenine Bakan Yardımcıları Adnan Ertem, Ertuğrul Soysal, Faruk Özçelik, SGK Başkanı Cevdet Ceylan, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Dr. Gökhan Tuna Öztürk, TEB Başkanı Ecz. Arman Üney katıldı.

 

 

 

Paylaş

kaynak:https://www.csgb.gov.tr/haberler/sgk-ile-teb-arasinda-ilac-teminine-iliskin-ek-protokol-bakan-bilgin-in-katilimiyla-imzalandi/

 

 

REKLAM ALANI