Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

Sağlık Bakanlığına İki Ödül Birden

Sağlık Bakanlığına İki Ödül Birden
REKLAM ALANI
13.06.2021
A+
A-

Sağlık Bakanlığına İki Ödül Birden

TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından düzenlenen 15. eTürkiye (eTR) Ödülleri töreninde Sağlık Bakanlığı üst üste üçüncü kez iki ödüle birden layık görüldü.

COVID-19 pandemisi ile mücadelenin en önemli uygulamaları olan Hayat Eve Sığar (HES) “Kamudan Vatandaşa En İyi Uygulama Ödülü”, Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi (FİTAS) ise Enocta Özel Ödülü’nü aldı.

TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen 15. eTürkiye Ödülleri töreninde kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetimler başlığı altında 6 ödül ile bir özel ödül sahiplerini buldu.

Kamu kuruluşları başlığı altında “Kamudan Vatandaşa eHizmetler” kategorisinde, Sağlık Bakanlığı daha önce e-Nabız Sistemi ve Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM) ile aldığı ödüllere yenilerini ekledi.

Pandemi döneminde, güvenli sosyal hayatın en etkin aracı olarak kullanılan Hayat Eve Sığar uygulaması “Kamudan Vatandaşa En İyi Uygulama Ödülü” alırken, pandemi ile mücadelede en aktif görevi üstlenen filyasyon ekiplerinin kullandığı FİTAS Enocta Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Törene katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, ödülleri Bilişim Vakfı Genel Müdürü Çağdaş Ergin ve Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı’ndan aldı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Ülkemiz adına bu kadar kısa sürede geliştirilen böylesi bir uygulamanın, geldiğimiz teknolojik seviye açısından önemi çok büyük. Sağlık Bakanlığı olarak ülkemiz adına yüksek teknoloji ürünlerini yerli ve milli olarak üretmenin gururunu yaşıyoruz. Bu ödülleri şartlar ne olursa olsun insanımızı şifa olmaktan başka gayesi olmayan, mutfakta bizimle çalışan ekip arkadaşlarımız, sahada çalışan filyasyon ekiplerimiz ve özellikle bu süreçte hastalarımıza şifa dağıtırken hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımız adına, kısaca tüm sağlık ailesi adına almak istiyorum” dedi.

Hayat Eve Sığar Uygulaması

Türkiye’de 11 Mart 2020’de ilk COVİD-19 vakasının görülmesinin ardından Sağlık Bakanlığınca hızla hayata geçirilen mücadele yöntemlerinden biri de dijital uygulamalar oldu.

İlk vakanın görülmesinden bir ay sonra 10 Nisan 2020’de kullanıma sunulan Hayat Eve Sığar mobil uygulaması, vatandaşların COVİD-19 konusunda farkındalığın oluşmasına katkı sağladı. Uygulama ile vatandaşlar risk yoğunluğu haritası ile salgının yoğun olduğu bölgeleri gözlemleyebiliyor, geliştirilen akıllı algoritmalar sayesinde, yakınlarının onayları doğrultusunda ailelerini ya da yakınlarını listelerine ekleyebiliyor. Ayrıca aşı kartını da uygulamadan indirebiliyor.

Şu ana kadar 71 milyon kez indirilen Hayat Eve Sığar Uygulamasından 73 milyon kişi tarafından 138 milyon HES Kodu oluşturuldu. 5 milyar 13 milyon kez HES Kodu sorgulandı ve bu sorgulamalarda toplu taşıma kullanan 151 bin riskli kişi tespit edildi. Uygulama üzerinden 318 bin kişi filyasyon ekibi değerlendirme anketi, 265 bin kişi aile hekimi değerlendirme anketi ve 900 bin kişi aşı anketini doldurdu.

Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi

FİTAS, 18 Nisan’da hizmete alındı. Filyasyon ekipleri 81 ilde, mobil cihazlarla vaka ortaya çıkar çıkmaz tarama yaparak vakaya ve temaslılarına ulaşıp filyasyon işlemini FİTAS uygulaması ile gerçekleştirdi. Saha çalışmalarıyla yayılım önlenirken risk grubundaki kişilerin erken tanı ile tedavisine başlanabildi. Türkiye’de ilk vakanın açıklandığı günden itibaren filyasyon çalışmalarıyla salgın yayılım haritası çıkarıldı.

Yatan hastaların günlük izlemlerine ait yoğun bakım, entübasyon, tedavi gibi izlem bilgilerinin yürütülmesi sağlanırken TÜİK ile ulusal bağışıklık haritasının çıkartılması amacıyla 153 bin kişiyi kapsayan antikor ve PCR testleri yapıldı. Dahası FİTAS üzerinden İçişleri Bakanlığı entegrasyonu ile izolasyon denetimleri için çözümler sağlandı.

Sistemin sunduğu kapsamlı izolasyon tedbirleri sayesinde her bir pozitif vakanın 2,6 kişiyi enfekte etmesi, bu kişilerin izole edilmesi ile engellendi. Bugüne kadar toplam 67 bin kişiden oluşan 23 binden fazla ekiple yaklaşık 22 milyon filyasyon işlemi yapıldı. 114 bin kişiden oluşan 32 bin ekiple 33 milyon denetim işlemi yapılırken sistem üzerinden vatandaşlar 14 milyon kez arandı. Filyasyon ekiplerinin bugüne kadar yaptıkları ziyaretlerde kat ettikleri yaklaşık 8 milyon km’lik yol ile dünya etrafında 203 kere dönülebiliyor.
Kaynak:https://www.saglik.gov.tr/TR,84080/saglik-bakanligina-iki-odul-birden.htmlhttps://www.saglik.gov.tr/TR,84080/saglik-bakanligina-iki-odul-birden.html

REKLAM ALANI