Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

Orta Asya Devlet Başkanları Beşinci Yıldönümü İstişare Toplantısı sonuçlarına ilişkin brifing

Orta Asya Devlet Başkanları Beşinci Yıldönümü İstişare Toplantısı sonuçlarına ilişkin brifing
REKLAM ALANI
15.09.2023
A+
A-

 

 

 

 

Orta Asya Devlet Başkanları Beşinci Yıldönümü İstişare Toplantısı sonuçlarına ilişkin brifing

.2023

Öncesi
Sonraki
14 Eylül 2023 tarihinde Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin’in katılımıyla medya temsilcilerine yönelik Orta Asya Devlet Başkanları Beşinci Yıl İstişare Toplantısı sonuçları hakkında brifing gerçekleştirildi.

 

 

 

Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sirodjiddin Muhriddin’in Orta Asya Devlet Başkanları Beşinci İstişare Toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşma

 

İyi günler, sevgili medya temsilcileri,

Bayanlar ve Baylar,

Devlet başkanları adına sizleri Orta Asya Devlet Başkanları Beşinci İstişare Toplantısının yıl dönümü ana sonuçları hakkında bilgilendirmek istiyorum.

Öncelikle mevcut Beşinci İstişare Toplantısının özel bir önem taşıdığını vurgulamak gerekir. Burada alınan kararların bölgenin ilerici kalkınma sürecine önemli katkı sağlaması amaçlanıyor.

 

 

 

Sevgili bayanlar ve baylar ,

Zirvenin sonucu, beş belgeden oluşan bir paketin kabul edilmesi oldu ; bunlardan en önemlisi, az önce imzalanan Devlet Başkanları Ortak Açıklamasıydı .

Bu stratejik belgede bölge devletlerinin liderleri, Orta Asya ülkeleri arasındaki dostane ilişkilerin istikrarlı bir şekilde güçlendirilmesi için İstişare Toplantıları mekanizmasının olağanüstü önemini yeniden doğruladılar.

Devlet başkanları, tüm bölgesel sorunların eşitlik ve birbirlerinin çıkarlarına saygı temelinde yalnızca siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesini savundu.

Devlet başkanları, Birleşmiş Milletler’in küresel erişime sahip, evrensel olarak tanınan meşruiyete sahip tek evrensel örgüt olduğunu ve dünya barışı ve güvenliğinin korunmasında ve evrensel kalkınmanın desteklenmesinde merkezi bir rol oynadığını vurguladı.

 

 

 

Sevgili bayanlar ve baylar ,

Güvenlik konularının değerlendirilmesi bağlamında devlet başkanları, terörizm ve aşırıcılıkla mücadelenin, uyuşturucu kaçakçılığının yanı sıra diğer sorunların da ilgi odağı olmaya devam edeceğini belirtti.

Bu bağlamda, bölge ülkelerinin, özellikle gençler arasında aşırıcı fikirlerin yayılmasına karşı ulusal ve bölgesel düzeyde çabaları artırması konusunda mutabakata vardılar.

Komşu Afganistan’daki durum ayrıntılı olarak incelendi. Liderlerimiz bu ülkedeki durumu çözmenin kritik önemini bir kez daha teyit etti ve bu ülkenin bağımsız, birleşik ve barışçıl bir devlet olarak kurulmasını savundu. Devlet başkanları, Afgan toplumunun ana etnik, dini ve siyasi gruplarının temsilcilerinin katılımıyla Afganistan’da kapsayıcı bir hükümet yaratılmasının önemini yineledi. Ayrıca kardeş Afgan halkına insani ve ekonomik krizin aşılmasında yardım etme kararlılığını da yinelediler.

 

 

 

 

Sevgili bayanlar ve baylar ,

Bölge ülkelerinin liderleri bugün öncelikli görevin ticaret ve ekonomik alanda işbirliğini geliştirmek , ticaret ve yatırım için uygun koşullar yaratmak olduğunu söyledi.

Bölge devletleri arasındaki karşılıklı anlaşmalarda ulusal para birimlerinin payının kademeli olarak artırılmasına yönelik işbirliğinin kurulması olasılığı değerlendirilecek.

Sanayi ve endüstriyel işbirliği alanındaki işbirliğinin yoğunlaştırılması ihtiyacına özellikle dikkat edildi ve ayrıca Orta Asya’nın transit potansiyelinin kullanılmasında verimliliğin artırılmasına odaklanılması talimatı verildi.

Devlet başkanları, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve uyum sağlanması konularında bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi lehinde konuştu.

 

 

 

Sevgili bayanlar ve baylar ,

Zirvede, kültürel ve insani işbirliğinde yüksek düzeyde gelişme kaydedildiği özellikle belirtildi.

Bu alan, bölgenin kardeş halkları arasındaki karşılıklı anlayışın güçlendirilmesinde etkili bir faktör olarak önemli bir potansiyele sahiptir.

Devlet başkanları, bölge ülkelerinin birbirlerinin ulusal geleneklerine ve değerlerine karşı saygılı, hoşgörülü tutum örnekleri sergileme çabalarına destek verirken, bilimsel, teknik ve insani alanlarda deneyim alışverişinde ve işbirliğinde yoğunlaştırılmasına da destek verdi. turizm endüstrisi.

UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilmek üzere başvuruların ortaklaşa sunulması ve teşvik edilmesi için işbirliğinin sürekli olarak geliştirilmesinin önemini vurguladılar.

Kadınların tüm faaliyet alanlarına geniş katılımını sağlamaya yönelik çabalara devlet başkanlarının ifade ettiği güçlü destek özellikle dikkate değerdir.

 

Sevgili bayanlar ve baylar ,

Yukarıda da söylediğim gibi, ana siyasi deklarasyona ek olarak, zirveden çıkan sonuç, büyük önem taşıyan dört ek belgenin daha imzalanıp kabul edilmesi oldu .

 

 

 

 

 

İlk belge Orta Asya’da Kara Ulaştırmasının Birbirine Bağlantısının Güçlendirilmesi Anlaşmasıdır.

Bu anlaşma, uluslararası kara taşımacılığının gelişmesi için uygun koşullar yaratacak ve bölgedeki ulaştırma hizmetleri pazarında rekabetçi bir ortam sağlayacaktır.

İkinci belge, Orta Asya ülkeleri arasında gençlik politikasının genel yönlerine ilişkin Anlaşmadır.

Bu anlaşma, gençlerin Orta Asya devletlerinin kamusal, kültürel, siyasi, sosyal ve ekonomik yaşamına daha fazla katılımının koşullarını sağlayacak.

Üçüncü belge, devlet başkanları tarafından onaylanan Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantıları Ulusal Koordinatörleri Konseyi Hakkında Yönetmeliktir.

Böylece, Orta Asya’da, varılan anlaşmaların uygulanmasını izleyecek ve etkileşimi derinleştirmek için yeni öneriler geliştirecek bir ulusal koordinatörler enstitüsü kuruldu.

Dördüncü belge ise 2022-2025 yılları için Orta Asya’da sağlık ve refahı desteklemeye yönelik onaylanmış Yol Haritasıdır.

Ülkelerimizin BM Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte geliştirdiği bu belge, bölgedeki ilk sağlık ve refah stratejisi olacak.

 

 

 

Bayanlar ve Baylar,

Mevcut zirveye giden yolda Tacikistan, bölgedeki ortakların en büyük ilgisini sürekli olarak hissetti.

Tacik başkanlığı döneminde çeşitli düzeylerde ve yönlerde yaklaşık beş on (50) etkinlik gerçekleşti ve bunların doruk noktası zirve oldu.

Bugünlerde Tacikistan’ın başkentinde 14 paralel etkinlik aynı anda düzenleniyor. Bunlar (1) EXPO Orta Asya 2023, (2) “Dostluk Gecesi” gala konseri, (3) Ekonomik Forum, (4) Yükseköğretim Kurumları Rektörleri İkinci Forumu, (5) Ulaştırma Bakanları Birinci Toplantısı, ( 6) Orta Asya Kadın Liderler Diyaloğu üyelerinin bölgesel toplantısı, (7) Sanatçılar sergisi, (8) Bilim adamları Forumu, (9) Ulusal yemekler festivali, (10) Uluslararası yüzme turnuvası, (11) Forum gönüllüler, (12) gençlik örgütleri Forumu, (13) Genç Girişimciler Forumu ve (14) Gençlik İşleri Devlet Organları Başkanları Forumu.

Bu, Orta Asya’daki tüm faaliyet alanlarında gerçekten olağanüstü bir ticari faaliyet dönemiydi.

 

 

 

Bayanlar ve Baylar,

Bildiğiniz gibi bölge devletleriyle anlaşarak ve Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın daveti üzerine, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı saygıdeğer Emomali Rahmon, saygıdeğer İlham Aliyev ve Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı. Sayın Gurbanguly Berdimuhamedov, Beşinci İstişare Toplantısı’na onur konuğu olarak katıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, devlet başkanlarına, Özel Temsilcisi ve Orta Asya Önleyici Diplomasi Bölgesel Merkezi Başkanı Sayın Kakha Imnadze ve Sayın Hans Kluge tarafından doğrudan Duşanbe’de tanıtılan bir video mesajla hitap etti. Dünya Sağlık Örgütü Bölge Bürosu Direktörü.

Orta Asya devlet başkanlarının oybirliğiyle aldığı kararla, Türkmen halkının Ulusal Lideri, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı saygıdeğer Gurbanguly Myalikgulyevich Berdimuhamedov’a Orta Asya Devlet Başkanları Onur Nişanı verildi.

Devlet başkanları ayrıca, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı saygıdeğer Kassym-Jomart Kemelevich Tokayev’in, Orta Asya Devlet Başkanları Altıncı İstişare Toplantısının önümüzdeki yıl Kazakistan Cumhuriyeti’nde yapılması yönündeki teklifini de destekledi.

 

 

 

Bayanlar ve Baylar,

Sonuç olarak, Orta Asya Devlet Başkanları Duşanbe Yıldönümü İstişare Toplantısının bölgede çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesine ve ülkelerimizin daha ileriye taşınmasına yeni bir ivme kazandırdığını belirtmek isterim.

Aynı zamanda hedeflerimiz değişmeden, açık ve basit olarak kalıyor: Orta Asya’da barış, istikrar ve ilerleme .

İlginiz için teşekkür ederim.

 

Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal ağlardaki resmi sayfaları:

Facebook’tayız : www.facebook.com/mfa.tj _

Twitter’dayız : www.twitter.com/MID_Tajikistan _

Telegram’dayız : t.me/mfa_tj _

Instagram’dayız : instagram.com/mfa_tjk _

Tacikistan

kaynak:https://mfa.tj/ru/main/view/13346/brifing-po-itogam-pyatoi-yubileinoi-konsultativnoi-vstrechi-glav-gosudarstv-tsentralnoi-azii

 

 

 

 

REKLAM ALANI