Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kırgızistan Savunma Bakanı Bekbolotov ile Görüştü

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kırgızistan Savunma Bakanı Bekbolotov ile Görüştü
REKLAM ALANI
01.03.2022
A+
A-

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kırgızistan Savunma Bakanı Bekbolotov ile Görüştü
01.03.2022

 

 

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, resmî davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Kırgızistan Savunma Bakanı Tümgeneral Baktibek Bekbolotov’u Millî Savunma Bakanlığında askerî törenle karşıladı. Tören Mangasını selamlamasının ardından Şeref Defteri’ni imzalayan Bakan Bekbolotov ile Bakan Akar önce baş başa görüştü ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

Türkiye ve Kırgızistan arasındaki Askerî ve Askerî Teknik İşbirliğine İlişkin Faaliyetlere Yönelik Yol Haritası’na imza atan Bakanlar Akar ve Bekbolotov daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

“Değerli Kardeşim Baktibek” diye hitap ettiği Kırgız mevkidaşını Millî Savunma Bakanlığında ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlayan Bakan Akar, “Son derece samimi, yapıcı, kapsamlı ve faydalı bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmelerde ikili ilişkilerimizi ve bölgesel konuları ayrıntılı bir şekilde görüşme fırsatı bulduk.” diye konuştu.

Türkiye ve Kırgızistan arasındaki ortak değerlere, kültüre ve geçmişe dikkati çeken Bakan Akar, şunları söyledi:

“Kırgızistan’ın istikrarı, güvenliği hem bizim hem de bölge için çok önemli. İlişkilerimiz kardeşlik temelinde hızla, kapsamlı ve istikrarlı şekilde gelişmektedir. Daha öncekilere ilaveten geçen Haziran ayında Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sayın Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un ortaya koydukları Yüksek Düzeyi Stratejik İşbirliği Konseyi Çerçevesi’nde savunma ve güvenlik konularına yönelik çalışmaları bugün yol haritasını imzalayarak somut hâle getirdik. Türkiye ve Kırgızistan silahlı kuvvetlerinin sahip olduğu bilgi ve tecrübeleri paylaşmak suretiyle ikili ve askerî ilişkilerimizi daha kapsamlı hâle getirme ve geliştirme imkânına sahibiz. Teknik ve danışmanlık konularında bize ne düşerse kardeşlerimizle bunları paylaşmaya hazırız.”

Bakan Akar, güçlü Kırgızistan Silahlı Kuvvetlerinin yüksek teknolojiye sahip savunma sanayi tarafından desteklenmesine yönelik de katkı vermeye hazır olduklarını belirterek iki ülke arasında savunma sanayi alanında iş birliğinin geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı.

FETÖ ile mücadeleye de değinen Bakan Akar, “Sayın Bakan’a, değerli kardeşime de ifade ettik, gerekli girişimlerde bulunmak suretiyle gerekli tedbirleri alacaklar.” diye konuştu.

KIRGIZİSTAN SAVUNMA BAKANI BAKTİBEK BEKBOLOTOV

Kırgızistan Savunma Bakanı Tümgeneral Baktibek Bekbolotov ise kendine ve heyetine gösterilen misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başladı. Bakan Akar ile iki ülke arasında 5 senelik stratejik plana yönelik savunma ve güvenlik konularındaki yol haritasına imza attıklarını ifade eden Bekbolotov, “Görüşmelerimiz sırasında uluslararası askerî ve siyasi durumu da geniş şekilde değerlendirme fırsatı bulduk.” diye konuştu.

İki ülke arasındaki savunma ve güvenlik alanlarındaki iş birliğini daha da geliştirme konusunda mutabık kaldıklarını aktaran Bakan Bekbolotov, “Türk Silahlı Kuvvetlerine başarılar diliyor, ilişkilerimizin gelişerek devam etmesini temenni ediyorum.” dedi.

MSB

 

Kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/132022-03470

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI