Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan ve Özbekistan arasında askeri ve askeri-teknik alanlarda işbirliği özel önem taşımaktadır” – ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan ve Özbekistan arasında askeri ve askeri-teknik alanlarda işbirliği özel önem taşımaktadır” – ÖZEL
REKLAM ALANI
26.06.2022
A+
A-

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan ve Özbekistan arasında askeri ve askeri-teknik alanlarda işbirliği özel önem taşımaktadır” – ÖZEL

Ülker Piriyeva – Azerbaycan
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan ve Özbekistan arasında askeri ve askeri-teknik alanlarda işbirliği özel önem taşımaktadır”, diye – tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Özbekistan Cumhuriyeti’ni ziyareti, dünyadaki son olaylar – Rusya-Ukrayna savaşı, değişen güç dengesi, gıda, su ve yakıt krizi, aynı zamanda Türk birliği yolunda atılacak adımlar açısından da dikkat çekmektedir.

Dolayısıyla yakın geçmişe bakacak olursak Özbekistan, eski Karabağ sorununda Azerbaycan’ın pozisyonunu her zaman desteklemiştir. Evet, 31 Mart 2021’de Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin gayrı resmi zirvesinde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şovkat Mirziyayev Azerbaycan’ı Karabağ’ın dönüşü ve tarihi adaletin restorasyonu nedeniyle tebrik etti. Aynı yılın Kasım ayında, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin İstanbul’daki VIII. Zirvesinde, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şovkat Mirziyayev, Özbekistanın fonu hesabına Fuzuli’de büyük bir okul inşa edileceğini duyurdu.
Cumhurbaşkanı Aliyev’in Özbekistan ziyareti sırasında Taşkent’teki Haydar Aliyev Meydanı’nın açılması da Taşkent’in Bakü ile ilişkileri geliştirmekle ilgilendiğini gösteriyor. Aynı zamanda, toplantının önemli anlaşmalarından biri de iki ülke arasında askeri ve askeri-teknik alanlarda işbirliğidir.

Bu alanın her ülke için, özellikle de bizim ülkelerimiz için bir öncelik olduğunu belirtmek isterim. Bulunduğumuz bölgeler, güvenlik ve savunma yeteneklerinin güçlendirilmesine günlük olarak dikkat gerektirir. Böylece deneyim alışverişi, askeri-teknik alanda işbirliği, savunma eğitimi, güvenliğimizin karşılıklı olarak güçlendirilmesi konularında aktif olarak işbirliği yapacak ve adımlarımızı planlayacağız. Bu anlaşma ile iki ülkenin askeri kaynaklarının karşılıklı çekim yaratacağını belirtelim. Elbette bu belge silah ithalat ve ihracatı sürecini başlatabilir ve orduları entegre edebilir.

Aynı zamanda ortak askeri tatbikatlardan askeri eğitime kadar uzanan konular canlandırılacaktır. Özbek ordusu, Küresel Ateş Gücü Endeksi’nde 142 ülke arasında 52. sırada yer alıyor. Özbekistan’ın ateş gücü arasında Azerbaycan için cazip olan nehir filosu da bulunmaktadır. Özbekistan’ın donanması olmamasına rağmen Taşkent bir nehir filosu geliştirmiştir. Nehirlerin askeri güvenliğinin sağlanmasında Özbekistan örneği Azerbaycan’ın ilgisini çekebilir.

Özbek ordusunun gücüne Orta Asya bölgesinde çok değer verildiğini de belirtmek isterim.Orta Asya’daki küresel duygular yükselirken, Özbekistan yeni zorluklarla karşı karşıya ve ortak ülkelerle askeri bağlarını genişletmek istiyor. Uluslararası ilişkiler sistemindeki süreçlerin etkisine dikkat edelim.Türk Devletleri Teşkilatı – Azerbaycan-Türkiye-Kazakistan’da askeri tatbikat yapılması konusunda anlaşmaya varıldı. Görünüşe göre Özbekistan da bu sürece dahil oluyor.Böylece TDT’nin bir diğer üyesi olan Kırgızistan ile askeri işbirliği bir zorunluluk haline geliyor ve bu da Özbek-Kırgız sınırındaki olayları ortadan kaldıracak bir formül oluşturacak.

TDT’de ortak bir askeri teşkilatın kurulmasına yönelik çalışmalar, yalnızca toplu savunma çabaları temelinde geliştirilmektedir. Ayrıca değişen dünya düzenine operasyonel ve esnek bir bölgesel yanıt yaratmak için alternatif bir platform olarak hizmet edebilir. Sonuç olarak, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Özbekistan’a yapacağı ziyaretin ikili ilişkilerin gelişmesine önemli bir katkı sağlayacağının yanı sıra Türk Devletleri Topluluğu’nun gelişmesine de yol açacağını belirtmek isterim.

Açıklama yok.

REKLAM ALANI