Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

Milletvekili Meşhur Memmedov , “Azerbaycan devleti ekonomik büyüme açısından gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmıyor”

Milletvekili Meşhur Memmedov , “Azerbaycan devleti ekonomik büyüme açısından gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmıyor”
REKLAM ALANI
17.02.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Türkiye medyasına verdiği açıklamada, “Azerbaycan devleti ekonomik büyüme açısından gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmıyor”, diye – tarihe not düştü.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve First Lady Mehriban Aliyeva’nın Ağdam ziyaretinden hazırlanan röportajlarda yer alan sahneler, Ermeni vahşetinin ve yıkıcı aşiret düşüncesinin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Evet, son 30 yılda Ermeniler, tarihimizi ve kültürümüzü yeryüzünden silerek, dünyada bir kez daha vahşi bir millet olarak tanınmaya başladı. Tabii ki, onların sinsi planları açıktı. Halkın asırlık geleneklerini baltalamak ve onları yeryüzünden silmek… Tabii ki, her durumda, bunu başaramadılar. 44 günlük Vatan Savaşı’ndaki zaferimiz, düşmanın hayallerini ve planlarını boşa çıkardı.

Bugün kurtarılan alanlarda inşaat, çevre düzenleme ve imar çalışmaları yapılıyor olması sevindirici durum.
Azerbaycan devleti modern tarihinde büyük ekonomik projelere imza atmaktadır. Azerbaycan genç bir ülke olmasına rağmen, bugün işbirliği ve dostluk ilişkileri kurduğu ülkelerle çeşitli alanlarda ortak projelerle uluslararası düzeyde konuşuyor. Tabii ki şu anda ülkemiz enerji potansiyeli açısından ekonomik büyüme potansiyeli açısından gelişmiş ülkelerin gerisinde değil.

750 megavatlık Yaşma yarımistasyonunun yanı sıra 385 megavatlık Gobu Santrali’nin de devreye alınmasının ülkenin enerji sürdürülebilirliğine hizmet ettiğini belirtelim. Ayrıca geçen yıl Azerbaycan’da 27 milyar kilovat saat elektrik üretimini de hesaba katarsak, bu alanda yapılan çalışmaların ölçeği hakkında net bir fikrimiz oluşmuş olur. Aynı zamanda, geçen yılki 1,6 milyar kilovatsaatlik ihracat rekor bir göstergedir. Bu da Azerbaycan’ın ciddi bir elektrik ihracatçısı haline geldiğini gözler önüne sermekte.

Tabii ki, bu tür önemli projelerin uygulanmasında ve inşasında ülkenin kendi kaynaklarının kullanılması, mali ve teknik kabiliyetlerinin gücünü göstermektedir. Cumhurbaşkanı Aliyev’in de belirttiği gibi, Azerbaycan’ın ekonomik ve endüstriyel potansiyeli büyümeye devam ediyor. Nitekim geçen yıl ekonomide yüzde 5’in üzerinde, petrol dışı sektörde ise sanayi üretiminde yüzde 20’den fazla artış olması bunun açık bir göstergesidir.
Şu anda Azerbaycan enerjisi ülke sınırlarının ötesine katkıda bulunuyor. Birkaç gün önce, Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev Gobu Santrali’nin açılışında daha detaylı konuştu.

Enerji projelerinin geniş olduğu bilinmektedir. Azerbaycan yenilenebilir enerji potansiyelini artırıyor. Geçen yıl, kurtarılan bölgelerde 4 hidroelektrik santrali yeniden inşa edildi: Kelbecer’deki Lev Nehri üzerinde “Gulebird”, “Suqovuşan-1”, “Suqovuşan-2”. Ayrıca bu yıl 5 hidroelektrik santralinin daha inşaatının tamamlanması bekleniyor, sözsüz ki, bu da enerji sektöründe önemli bir gelişme demektir. Modern Azerbaycan devleti başarılı projeleri hayata geçirmeye kararlıdır. Cebrayil bölgesinde 200 megavattan fazla kapasiteye sahip bir güneş enerjisi santralinin inşası için BP ile görüşmeler devam etmekte. Aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’nden Mazdar ile görüşmeler sürüyor. Kız Kulesi rezervuarlarında İran ile birlikte 280 megavatlık santrallerin inşasına da odaklanılıyor.

Bugün kurtarılmış toprakların kanıtlanmış enerji potansiyeli 9 Min megavattan fazladır. Ayrıca Karabağ ve Doğu Zengezur’un zengin enerji potansiyeli ve Azerbaycan’ın bu alandaki ihracat potansiyelinin gücü hakkında net bir fikir vermektedir. Zengezur koridorunun önemini vurgulamakta fayda var. Böylece Zengezur koridoru sadece demiryolları ve karayollarında değil, enerji ihracatında da önemli bir rol oynayacaktır. Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçası olan Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’ne ve oradan dış pazarlara, ayrıca Türkiye’ye ve ardından Avrupa’ya elektrik sağlamak için yeni bir hattın yapılması planlanıyor.

Bütün bunlar, ülkemizin sadece petrol ve gazdan değil, aynı zamanda elektrikten de para kazanması ve sosyal koşulları daha da iyileştirmesi için elverişli bir zemin oluşturuyor.

REKLAM ALANI