Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan-Bulgaristan ilişkileri yükselen bir çizgide gelişiyor” – ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan-Bulgaristan ilişkileri yükselen bir çizgide gelişiyor” – ÖZEL
REKLAM ALANI
04.10.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan-Bulgaristan ilişkileri yükselen bir çizgide gelişiyor”, diye – belirtti.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov , Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bu yılın 30 Eylül’de Bulgaristan’a yaptığı resmi ziyaret, bugün Bulgaristan ve Azerbaycan’ın iki dost ve stratejik ortak ülke olarak birbirleriyle daha yakın temas halinde olduklarını gösterdi. 2015 yılında Bulgaristan ile Azerbaycan arasında imzalanan Stratejik Ortaklık Ortak Bildirgesi’nin işbirliğimizin devamlılığını sağladığını belirtmek isterim. Bildirge ayrıca ilişkilerimizi üst düzeye taşıdı ve tespit edilen tüm konular hayata yansıdı.

Elbette ülkelerimiz arasındaki siyasi ilişkilerin sürekli gelişmesiyle birlikte bakanlar düzeyinde çok sayıda toplantı yapıldı. Bu da enerji güvenliği alanında ek adımlar atılacağı anlamına geliyor. Enerji güvenliği konuları her zaman önemli olmuştur ancak günümüz koşullarında bu önem daha da artmıştır. Azerbaycan gazının yıllardır Bulgaristan’da bulunduğu biliniyor. Aynı zamanda, gelecekte Bulgaristan’a ihraç edilecek Azerbaycan gazının hacminin artırılması planlanmaktadır.

Petrol ülkesi olarak bilinen Azerbaycan, uzun yıllardır güvenilir bir ortak olarak ham petrolünü dünya ve Avrupa pazarlarına ihraç etmektedir. Ülkemiz gaz üretimini artırarak ortaklarına doğal gaz tedarik etmek için elinden geleni yapmaktadır. Bu açıdan Yunanistan-Bulgaristan Gaz Enterkonnektörü projesi tarihi bir öneme sahiptir. Elbette bu enterkonnektör, Azerbaycan gazının daha büyük ölçekte Avrupa’ya taşınmasını sağlayacak ve Avrupa kıtasındaki enerji güvenliğine de büyük fayda sağlayacaktır. Avrupa Birliği ile Azerbaycan arasında imzalanan enerji alanında stratejik ortaklık muhtırasına bakarsak, bunun büyük bir ekonomik öneme sahip olduğunu göreceğimizi belirtelim. Memoranduma göre, Azerbaycan önümüzdeki birkaç yıl içinde Avrupa’ya gaz ihracatını en az iki katına çıkaracak.

Evet, Azerbaycan’ın kanıtlanmış gaz rezervleri 2,6 trilyon metreküptür. Yeni ve çok yönlü gaz taşıma altyapısı, ülkemizin birçok ülkeye doğal gaz tedarik etmesini sağlıyor. Bu alanda elde edilen başarıların gelecek planları için iyi bir temel oluşturduğunu söylemeye gerek yok. Evet, tahminler SOCAR’ın Bulgaristan’daki ofisini açma zamanının geldiğini gösteriyor. Enerji alanında sadece doğalgaz ihracatı ile işimizi bitmiş saymamalıyız. Tabii ki SOCAR’ın imkanları, elektrik enerjisi ihracatında ve bu alanda karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinde, ham petrolün Bulgaristan’a taşınmasında ve Bulgaristan’daki enerji altyapısının yenilenmesinde kullanılacak. Yeni jeopolitik durum dikkate alındığında ulaşım güvenliğinin sağlanmasının önemli bir konu olduğunu belirtmek isterim. Azerbaycan topraklarında çok modern bir ulaşım altyapısı oluşturmuştur – demiryolları, karayolları, yeni Uluslararası Liman. Tüm bu altyapı tesislerinin tek bir amacı var, Azerbaycan üzerinden transit kargo hacmini artırmak. İçinde bulunduğumuz yılda, transit kargo hacmi yaklaşık yüzde 50 arttı. Gelecekte bu sayı daha da artacaktır. Bu nedenle Bulgar ve Azerbaycan nakliyeciler bir araya gelecek ve uzun vadeli ve büyük ölçekli geleceğe yönelik işbirliği konusunda fikir alışverişinde bulunacaklar, yeni işbirliği fırsatları araştırılacaktır.

Evet, ekonomi ve yatırım alanlarında işbirliğini derinleştirmek için büyük fırsatlar var. Bulgar şirketleri Azerbaycan’da daha büyük ölçekli işler yapmaya davet edilecek. İşgalden kurtarılmış bölgeler işbirliği için yeni fırsatlar yaratmaktadır. Kısacası “Azerbaycan-Bulgaristan ilişkileri yükselen bir çizgide gelişiyor”.

Açıklama yok.

 

 

REKLAM ALANI