Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

“Kıbrıs’ta iki ayrı halk, demokrasi ve devlet olduğunun dayanağı arşivlerdeki belgeleridir”

“Kıbrıs’ta iki ayrı halk, demokrasi ve devlet olduğunun dayanağı arşivlerdeki belgeleridir”
REKLAM ALANI
11.08.2023
A+
A-

 

 

 

 

“Kıbrıs’ta iki ayrı halk, demokrasi ve devlet olduğunun dayanağı arşivlerdeki belgeleridir”

.2023

 

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu’yu kabul etti.

 

 

Kabulde ayrıca Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Çağın Zort, Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Gökhan Güler ve Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Kurucu Müdürü Mustafa Haşim Altan’da ır bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar kabulde yaptığı konuşmada, arşivlerdeki evrak ve belgelerin, geçmiş dönemde imkanların ne olduğunu, milletin hangi süreçten geçtiğini ve bugünlere geldiğini gösteren tarihi bakımdan bir zenginlik olduğunu söyledi.

Arşivleri okuyup, değerlendirerek, gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, arşivciliğin gelişmesi için görevli ve akademisyenlerin yetiştirilmesi amacıyla geçmişe göre daha çok maddi kaynak yaratıldığına vurgu yaptı.

 

 

 

Osmanlı Devleti’nin, Kıbrıs’ta da arşivlerinin bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, evrakların iyi bir şekilde muhafaza edilmesi, dijital ortama aktarılarak, erişiminin kolaylaştırılması ve insanlığın yararlanmasının önemli olduğunu ifade etti.

Kıbrıs’ta iki ayrı halk, devlet ve demokrasi olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs’ta sadece Rumlar egemenliğinde bir halk olduğu yönünde algı yaratılmak isteniyor. Kıbrıs’ta iki ayrı halkın ve demokrasinin olduğu belgelerle sunulabilir. Devlet ve halk olarak dayanağımızı, arşivlerdeki belgeler oluşturmaktır. Kıbrıs’ta iki ayrı halk olduğu, kuruluş anlaşmalarında da yer alıyor. Halk, kendi dini, dili, tarihte yaptıklarıyla, ödediği bedellerle ve oluşturduğu düzeniyle olur. Bunların kayıtları arşivlerde vardır. Bu değerlerin ortaya çıkmasında Türkiye’den verilecek destek önemlidir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal da konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin sayısal ve nitelik anlamda dünyada ilk 3 içerisinde yer aldığını belirterek, sadece Osmanlı Arşivi’nde 100 milyonun üzerinde belge ve 1 milyon defter kaydı bulunduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından hediye takdimi yapıldı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-turkiye-cumhuriyeti-cumhurbaskanligi-devlet-arsivleri-baskani-prof-11383

 

 

REKLAM ALANI