KADES’i Test Ettiler, Polisler 4 Dakikada Olay Yerine Ulaştı

KADES'i Test Ettiler, Polisler 4 Dakikada Olay Yerine Ulaştı KADES uygulaması geçen yıl 10 bine yakın kadının imdadına yetişti.
KADES’i Test Ettiler, Polisler 4 Dakikada Olay Yerine Ulaştı
Yayın: 01 Nisan 2021 Bugün, GÜNDEM Google News

KADES’i Test Ettiler, Polisler 4 Dakikada Olay Yerine Ulaştı

KADES uygulaması geçen yıl 10 bine yakın kadının imdadına yetişti. KADES’i test eden kadın gazeteci Zeytinburnu’nda butona bastı. Polisler 4 dakika sonra müdahale için muhabirin yanındaydı.

Kadına şiddetin önüne geçmek için kurulan Kadın Destek (KADES) uygulaması adeta kadınların kurtarıcısı oldu. Bugüne kadar bir milyon 860 bin 909 kadın olası bir şiddette güvenlik güçlerinden yardım alabilmek için telefonuna KADES uygulamasını yükledi. Sadece son 1 ay içerisinde İstanbul’da bine yakın kadın uygulamanın butonuna bastı. Geçtiğimiz yıl 9 bin 800 kadın KADES’den yardım istedi. Güvenlik güçlerimiz bu uygulama sayesinde, şiddet olaylarına alevlenmeden müdahale etti.

ÖNCE OPERATÖR ARIYOR

KADES’i kullanmak için ilk olarak yer ve zaman belirtmeden İçişleri Bakanlığımızdan izin alındı. Gazeteci önce KADES programını telefona indirdi. Kimlik ve iletişim bilgilerini girdikten sonra telefona gelen kodla uygulamaya kaydoldu. İlk denemeyi özellikle cumartesi günü trafik yoğunluğunun yüzde 78’in üzerinde olduğu saatte Zeytinburnu’nda butona basarak yaptı. Bir dakika içerisinde teyit amaçlı emniyet operatörü gazeteciyi arayarak olayı ve durumunu sordu. Gazeteci psikolojik şiddete maruz kaldığını söyledi. Gazeteciyi sakinleştirerek olay yerine en yakın ekibi yönlendireceğini kaydetti.

EKİPTEN ANLIK TAKİP

2 dakika sonra olay yerine en yakın ekip kadın gazeteciyi aradı. Yola çıktıklarını ancak trafiğin çok yoğun olduğunu belirtti. Arka arkaya 4 kez arayarak sağlık durumu ve konum bilgileri alan ekip, 8 dakika sonra olay yerine geldi. Durumu anlamaya çalışan ekipler resmi izin alarak KADES’i test ettiğini söylediğinde derin bir nefes alarak gülümsedi. Trafik yoğunluğundan dolayı geç kaldıklarını yoksa anında olay yerine geldiklerini belirttiler.

1 DAKİKA İÇİNDE İLETİŞİM

Sistemi günün ilerleyen saatlerinde, özellikle trafiğin olmadığı bir saatte gazeteci tekrar test etmek için harekete geçti. Ayrı bir telefon numarası üzerinden ikinci bir hesap daha açtı. Yine aynı ilçede trafiğin olmadığı bir zaman diliminde düğmeye bastı. Yine bir dakika geçmeden emniyet operatörü telefonunu arayarak konumunu teyit etti. Operatörün telefonunu kapatmasının ardından en yakın ekip, bir dakika içerisinde arayarak gelmek üzere olduklarını belirttiler. Bu kez ekipler dört dakika içerisinde olay yerine ulaştı. Butonu haber için test ettiğini söyleyince memurlar hoşgörüyle sistemi anlattı.

Bu buton hayat kurtarır

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Şiddetle Mücadele Büro Amiri Aslıhan Turhan, “KADES, butona bastığımız anda bizi kurtarır. Can tehlikesi olan her bireye ulaşmaya çalışıyoruz. Sadece şiddete uğrayan kadınlar değil, buna şahit olanlar komşusu ya da can tehlikesi olan herhangi biri için de butona basılabilir. Şiddet sadece fiziksel değil. Hakaret, aşağılamak, birilerinin yanında küçük düşürmek, tehdit etmek, cinsel zorbalık, ekonomik şiddet gibi birçok boyutu bulunuyor. Kadınların bir kısmı bunlardan haberdar fakat maalesef hala bilmeyenler de var” dedi.

TELEFONDA OLMALI

Turhan şunları söyledi: “Buraya ‘Ben intihar edeceğim’ diye gelen kadınlar var. Bu son nokta değil ki, mahkemeden izin alıp onları koruyabiliriz, kimlik değiştirmeye kadar yolu var. Devletin ciddi anlamda imkânları bulunuyor. Kulaktan dolma yalan yanlış söylemlerle yanımıza ön yargılı geliyorlar. Hâlbuki her şiddet vakası kendine özgü ve bizim hepsine bir çözümümüz var. Kız çocukları tacize uğradığı anda butona basabilir. KADES tüm kadınların ve kız çocuklarının telefonlarında olmalı. Bunlar yoksa bile 112, 155 ve 156 numaralarını arayarak yardım isteyebilirler. Ayrıca bir kez başvurmaları yeterli. Kaydolduğu anda gözden kaçırma ihtimalimiz yok. Şiddet uzlaşmaya tabi bir suç değil. Denerken yanlışlıkla KADES butonuna basanlar var yeter ki kadınlarımız öğrensin. Tek bir şiddet vakası kalmayana kadar biz mücadelemizi bırakmayacağız.”

Riske göre çözüm

Olay yerine gelen ekipler, şiddet olaylarının gerçekten yaşandığı durumlarda sürecin nasıl işlediğini de detayları ile anlattı. Aldığımız bilgiye göre ekipler önce mağdur ile şiddet uygulayan şahsı ayrı ekip aracına bindiriyor. Mağdurun şikâyetçi olup olmadığını öğreniyor. Sonra sağlık kontrolüne götürüyor. Mağdur ifade verebilecek durumdaysa ifade işlemleri tamamlanıyor. Ekiplerle birlikte mağdur, aile içi ve kadına şiddet büro amirliğine götürülüyor. Büroda kadın memurlar tarafından karşılanıyor. Şiddet mağdurlarına, kadın memurlar tarafından kayıt ve risk değerlendirme formu dolduruluyor.

KOMŞUN İÇİN DE BASABİLİRSİN

Formun içinde şiddetin boyutunu anlamak için çeşitli sorular yer alıyor. Analiz sonucunda risk durumu belirleniyor. Kırmızı, turuncu ve gri olarak risk durumu sınıflandırılıyor. Burada çıkan sonuca göre mağdurlar, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine (ŞÖNİM) yönlendiriliyor. Risk altındaki kadınlar isterse sığınma evine yerleştiriliyor. KADES butonu sadece fiziksel şiddet değil hakaret, aşağılama, tehdit, cinsel saldırı, ekonomik ambargo gibi durumlarda da kullanılabilir. Ayrıca kadınlar butona yalnızca kendileri için değil etrafta şahit oldukları şiddet olayları içinde basabilir. Lise çağındaki kız çocukları istismarla karşılaşmaları durumunda buton aracılığıyla yardım isteyebilir.

Kaynak:www.icisleri.gov.tr/kadesi-test

Son Güncelleme: 01 Nisan 2021