Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

Emekli Albay Atilla Güler, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a kitap takdim etti

Emekli Albay Atilla Güler, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a kitap takdim etti
REKLAM ALANI
10.04.2024
A+
A-

Emekli Albay Atilla Güler, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a kitap takdim etti

 

.2024

 

Shares
facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Emekli Albay Atilla Güler’i kabul etti. Emekli Albay Atilla Güler, kabulde yazdığı kitapları Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a takdim etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kabulde yaptığı konuşmada, yakın tarih olmasına rağmen Kıbrıs’ın Osmanlı İmparatorluğu’nun elinden çıkması ve İngiliz İdaresi’ne girmesiyle ilgili bilgi eksikliği olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Osmanlı İmparatorluğu’nun yaşadığı sıkıntılardan dolayı bir süreliğine adayı İngiltere’ye kiraladığını ancak sıkıntılar aşıldıktan sonra Osmanlı’ya geri iade edeceğini ifade etti.

Adanın İngilizlere verildiği yönünde bir algı yaratıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Çanakkale Savaşı başlayınca bu durumu istismar eden İngiltere’nin adayı ilhak ettiğini vurguladı.

Osmanlı İmparatorluğu tarafından 357 yıl kesintisiz yönetilen adanın İngilizlere tamamen geçmesiyle Rum nüfus aktarıldığını, ‘Kıbrıs Helendir ve büyük Yunanistan’ın bir parçası olmalıdır” şeklinde siyaset yürütüldüğünü kaydetti.

Kıbrıs Türkü’nün direnci, Türkiye’nin desteği ve Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kurulmasıyla, varoluş mücadelesi verildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar,
1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğüne kavuştuğunu aktardı.

Rum-Yunan ikilisinin adayı Yunanistan’la birleştirilmesi çalışmalarının halen daha sürdüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, EOKA’nın kuruluş yıldönümlerinde Kıbrıs Yunandır şeklinde söylemlerde bulunulduğunu ifade etti.

Kıbrıs meselesini uluslararası topluma anlattıklarında, dayanaklarının verilen mücadele, kültür, tarih, adetler, gelenekler ve özden gelen haklar olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, yürütülen siyasette takdim edilen kitaplardan yararlanılacağını kaydetti.

Gençlerin kitapları okuması, akademik çalışmalara kaynak oluşturulması ve arşivlerde yer almasının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, milli değerler ve maneviyatın devamı açısından yapılan çalışmanın önemine vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir Türk devleti olarak Türkiye’nin desteğiyle birlikte egemenlik temelinde yoluna devam ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, egemenlik ve devletten yoksun bir şekilde varılacak bir antlaşmanın sonun başlangıcı olacağını ifade etti.

“Tek egemenlik, tek devlet diyerek, Helen anlayışındaki yapıya bizi yama etmek istiyorlar” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü ile anavatan Türkiye’nin arasındaki bağların kopartılması ve Türkiye’nin adadan ve Doğu Akdeniz’den dışlanmak istendiğini vurguladı.

Kıbrıs’ta antlaşma olacaksa; adil, kalıcı ve sürdürülebilir olması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, jeopololitk ve jeostratejik bakımdan bölgedeki dengeler bakımından garantör ülke Türkiye’nin varlığının önemli olduğunu kaydetti.

“Kıbrıs meselesi denge ve bölgeseldir. Kıbrıs’ta iki ayrı halk vardır” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, 1960 Kıbrıs Antlaşmaları’nın Rum ve Türklerin egemenliğinden kaynaklandığına dikkat çekti, Garanti ve İttifak Antlaşmalarında Türkiye’nin garantör ülke olduğunu ve tek taraflı müdahale hakkının bulunduğunu hatırlattı.

Türk tarafının 1975 yılından beridir yürütülen müzakerelerde her zaman iyi niyetini ortaya koyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta federal temelde bir antlaşmaya varılamayacağının, Anna Planı Dönemi ve Crans Montana Görüşmeleri’de görüldüğünü vurguladı.

Rum tarafının, ‘tek egemenlik, tek millet ve tek devlet’ anlayışında olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, “2017 yılında antlaşmaya gidilebilirdi ancak karşı taraf yanaşmadı” dedi.

Avrupa Birliği içinde olmayan Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılması ve askerin adadan çekilmesi sonrasında ne olacağınının tahmin edilebileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin Kıbrıs’tan çekilmesi durumunda Doğu Akdenizden dışlanacağını ve başka paradigmaların oluşacağını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği görüşmeye de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, kendisine karşı tarafın ısrar ettiği gibi görüşmelerin daha önce bırakıldığı yerden devam edilmesini kabul etmeyeceklerini ve yeni bir siyaset yürüttüklerini söylediğini belirtti.

Antonio Guterres’e, ‘Antlaşma olacaksa, özgürce pazarlık edilecek ve herkesin rızasıyla bir antlaşma uygulamaya girecek’ şeklinde konuştuğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar; ‘ambargo, izolasyon ve baskılarla milli kimliğimizden vazgeçip federasyon gibi görünsede Anayasa değişikliğiyle Kıbrıs Cumhuriyetine yama olmayacaklarını, adil ve uzlaşıcı olarak konuya bakmalarını’ söylediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, kendisini anlayışla karşılayan BM Genel Sekreteri Guterres’in ise ‘tarafları baskıyla antlaşmaya zorlamayacaklarını, tarafların kendi iradesiyle bir antlaşmaya ulaşacağını’ söylediğini kaydetti.

Rum tarafının, ‘BM’nin devrede olduğu ve görüşmelerin 2017 yılında bırakılan yerden başlanması konusunda baskı yaptığı’ şeklinde kamuoyunu farklı yönlendirdiğini de anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, öyle bir baskının olmadığına dikkat çekti.

Guterres’e adaletten, ambargo ve izolasyonların kaldırılması gerektiğinden bahsettiğini de aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Annan Planı’nda verilen ancak tutulmayan sözleri de hatırlattığını ifade etti.

 

 

 

Atilla Güler de yaptığı konuşmada, Balkanlar ve Kafkaslar’la ilgili kitap hazırladığını belirterek, Türk tarihinin dönüm noktası olan Kıbrıs tarihine de yer verdiğini söyledi.

Akdeniz’in kilit noktası olan Kıbrıs’ın İngiltere’ye nasıl geçtiğini Osmanlı İmparatorluğunun doğuya nasıl çekildiğini anlattığını ifade eden Güler, kitabı takdim etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

kaynak:https://kktcb.org/tr/emekli-albay-atilla-guler-cumhurbaskani-ersin-tatara-kitap-takdim-etti-12201

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.