Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Maraş’ın açılmasının 2. yıl dönümünde düzenlenen etkinliğe katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Maraş’ın açılmasının 2. yıl dönümünde düzenlenen etkinliğe katıldı
REKLAM ALANI
09.10.2022
A+
A-

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Maraş’ın açılmasının 2. yıl dönümünde düzenlenen etkinliğe katıldı

“Maraş’ı, insanlığa kazandırmak için açtık”

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gazimağusa’da yıllardır kapalı olan Maraş’ın kamuya ait bölümünde kademeli açılma sürecinin başlamasının 2. yıl dönümünde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Maraş kapısı girişinde düzenlenen etkinliğe katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, açılış yıl dönümü etkinliği kapsamında Maraş’ı saat 12.00’de ilk ziyaret eden bir İngiliz vatandaşına hediye takdiminde bulunarak etkinliğin düzenlenmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.

Etkinlikte yaptığı konuşmada, yıllarca kapalı tutulan Maraş’ı insanlığın hizmetine sunmak amacıyla açtıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu açılımın kademe kademe süreceğini söyledi.

Gazimağusa için çok önemli bir yer olan Maraş’ın turizm potansiyeli ile ekonomiye de büyük katkı sağladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş açılımının Gazimağusa’ya hayat verdiğini kaydetti.

Uluslararası alanda da önemli bir yeri olan Maraş’ın vakıflar malı olduğunu ancak zaman içerisinde dağıtıldığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC Devleti olarak Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla bu yönde hak ve hukuk çerçevesinde çalışmalar yaptıklarını anlattı.

 

“Maraş, KKTC toprağıdır”

Kıbrıs Türk tarafı olarak Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte ortaya koydukları eşit egemen iki devlet siyasetine göre hareket ettiklerini ve Maraş’ın KKTC toprağı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin bu bölgede eşit egemen bir devlet olarak Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yoluna devam ettiğini ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da desteğiyle açılımın yapıldığını dile getirdi.

“Biz kendi gayretimizle ülkemizi geliştirmeye ve kalkındırmaya devam ediyoruz. Kıbrıs Türk halkının barış, huzur ve refah içerisinde yaşamını sürdürmesi için Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte hareket ediyoruz”

Maraş açılımının dünya basınında da gündeme geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’ın denizi ve tarihi ile Gazimağusa’nın turizm potansiyelini artırdığını; ekonomik olarak da destek olduğunu kaydederek Maraş’ın, iki yılda başka bir noktaya geldiğine dikkati çekti. Yıllarca Kıbrıs Türk halkının hakkının yendiğini ve ambargolar altında tutulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar; “Biz kendi gayretimizle ülkemizi geliştirmeye ve kalkındırmaya devam ediyoruz. Kıbrıs Türk halkının barış, huzur ve refah içerisinde yaşamını sürdürmesi için Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte hareket ediyoruz” dedi.

Maraş’ı iki yılda pandemiye rağmen 750 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bundan sonraki dönemde bu sayının daha da artacağına inanç belirtti.

“Bazı kamu binaları halkın hizmetine sunulabilir”

Maraş’ta bir sonraki adımın, bazı kamu binalarının halkın hizmetine sunulabileceği olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, sivil halka açılan bölgede de çalışmalar yapılacağını ifade ederek; “Bazı şeyler artık rayına girdi. Maraş’ın zaman içerisinde tamamen yaşama açılması, temennimizdir” dedi.

Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra; Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, milletvekilleri, diğer yetkililer ile vatandaşlar katıldı.

Kapalı Maraş’ın açılması…

1974’ten beridir kapalı bulunan ve Kıbrıs müzakerelerinde birçok kez pazarlık konusu olan Maraş’ın, kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümü 8 Ekim 2020’de halkın ziyaretine açılmıştı.

8 Ekim 2020’de kademeli açılma sürecinde, 20 Temmuz 2021 tarihinde, “mülkiyet hakları” vurgusuyla Maraş’ta bir pilot bölgenin sivilleştirilmesiyle ikinci aşamaya geçilmiş ve Bakanlar Kurulu’nun 12 Temmuz 2021 tarihli kararıyla Maraş’ın yüzde üç buçuğuna tekabül eden bir bölümü, askeri bölge statüsünden çıkarılmıştı.
Böylelikle uluslararası hukuk ve insan haklarına uygun olarak mülk ve mal sahiplerine, Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurarak mallarını geri alabilme olanağı tanınmış oldu. Aynı gün, Maraş’ta bulunan Bilalağa Mescidi ile Maraş Millet Bahçesi ziyarete, iki plaj da kullanıma açılmıştı.
“Hayalet şehir” olarak anılan Maraş’ın 46 yılın ardından “tarihi açılışı” dünya basınında da büyük yankı uyandırmıştı.

1974 öncesi Akdeniz’in en önemli tatil kenti olan Maraş’ın kapalı bölümünün bir kısmının ziyarete açılmasının 2. yıl dönümünde yaklaşık 750 bin kişinin bölgeyi ziyaret ettiği ifade ediliyor.

Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) Başkanı Növber Ferit Veçhi, Maraş’taki mallarla ilgili Taşınmaz Mal Komisyonu’na 459 başvuru olduğunu açıklamıştı.
Dosya Adı

Kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-marasin-acilmasinin-2-yil-donumunde-duzenlenen-etkinlige-10283

 

 

REKLAM ALANI