Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2. Yeditepe Bienali’nin açılışını gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2. Yeditepe Bienali’nin açılışını gerçekleştirdi
REKLAM ALANI
08.01.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2. Yeditepe Bienali’nin açılışını gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2. Yeditepe Bienali’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Burada farklı kökenlere ve meşreplere mensup sanatçıların aynı sanat dallarında verdiği eserlerin bir arada sunulması, esasında her türlü ayrımcılığı ve ötekileştirmeyi reddeden bir medeniyet iklimine sahip olduğumuza işaret ediyor. Bienal kapsamında sergilenecek kültür-sanat ürünlerimizin yaydığı zenginlik, derinlik ve özgünlük içeriği ve kapsamı bakımından gerçekten de eşi ve benzeri olmayan bir şölendir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çerçeve İçi-Çerçeve Dışı” temasıyla Süleymaniye Camii avlusunda düzenlenen 2. Yeditepe Bienali’nin açılışına katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın iş birliğiyle düzenlenen Yeditepe Bienali’nin ikincisinin hayırlı olmasını dileyerek sözlük anlamı “yılaşırı” olan bienalin, Yeditepe ismiyle ve klasik Türk ve İslam sanatlarının seçkin örnekleriyle İstanbul’da gerçekleştirilmesini önemli gördüğünü belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süleymaniye Külliyesi imaret Daruzziyafe’de başlayıp, Nuru Osmaniye Camii Mahzen, Fatih Cam Küp Galeri ve Yedikule Hisarı’nda sürecek Yedikule Bienali’nin sadece etkinlik mekânlarıyla bile şehrin göz alıcı zenginliğini göstermeye yeterli olduğunu söyledi.

Burada farklı köken ve meşreplere mensup sanatçıların, aynı sanat dallarında vermiş oldukları eserlerin bir arada sunulmasının esasında her türlü ayrımcılığı ve ötekileştirmeyi reddeden bir medeniyet iklimine sahip olduğuna işaret ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bienal kapsamında sergilenecek kültür-sanat ürünlerinin yaydığı zenginliğin, derinlik ve özgünlüğün, içeriği ve kapsamı bakımından eşi ve benzeri olmayan bir şölen olduğunu belirtti.

“SANAT KONUSUNDA YAŞATICI, KUŞATICI VE GELİŞTİRİCİ VASIFLARIYLA TARİHE DAMGASINI VURMUŞ BİR MİLLETİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nesilden nesile aktardığımız, yaşattığımız ve kendi ruh dünyamızın renklerine boyadığımız sanatlarımızın bu tür faaliyetlerle uluslararası düzeyde de daha çok gündeme geleceğine inanıyorum. Gelenekli kültür-sanat değerlerimize sahip çıkan, onlar üzerinde düşünmeyi, onları bugüne taşımayı ve geleceğe aktarmayı hedefleyen her türlü çabayı takdirle karşılıyor ve destekliyoruz” dedi.

Yeditepe Bienali’nin bu yılki temasının “Çerçeve İçi-Çerçeve Dışı” olarak belirlenmiş olmasının çok geniş fikri bir zemin ve muazzam bir tarihî arka plan sunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Bienal kataloğunda da yer alan bir Nasreddin Hoca hikâyesini sizlere tekrar hatırlatmak istiyorum. Hikâye şöyle; kapının önünde hararetle bir şeyler arayan Nasreddin Hoca’ya, komşuları da yardıma gelir. Arama sürerken komşularından biri Hoca’ya, ne kaybettiğini sorar. Hoca da mührünü kaybettiğini söyler. Komşusu, mührünü nerede kaybettiğini sorunca Nasreddin Hoca ‘avluda’ cevabını verir. ‘Peki’ der komşusu, ‘Öyleyse neden burada arıyorsun?’ Hoca’nın cevabı ibretliktir. ‘Avlu karanlık, burası daha aydınlık. O yüzden kapının önünde arıyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bize düşen görev, medeniyet değerlerimizin tüm unsurları gibi kültür-sanat hazinelerimizi ve onları üreten iklimi de nerede kaybettiysek orada aramaktır. Şayet kendi coğrafyamızda, kendi kalbimizde, kendi zihnimizde kaybettiğimiz değerlerimizi Nasreddin Hoca hikâyesinde olduğu gibi başka yerlerde aramaya kalkarsak sadece vaktimizi heba etmiş oluruz. İşte bunun için biz verdiğimiz mücadelenin gayesini hep, kadim medeniyet mirasımızın ihyası ve günümüz imkânlarıyla daha güçlü şekilde yeniden inşası olarak ifade ediyoruz. İyi olan, güzel olan, faydalı olan, değerli olan her şeyi nerede bulursak bulalım, almak, kullanmak, geliştirmek daha iyisini yapmak ecdadımızdan bize kalan en önemli miraslardan biridir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz, her alanda olduğu gibi, sanat konusunda da kompleksleriyle değil; yaşatıcı, kuşatıcı ve geliştirici vasıflarıyla tarihe damgasını vurmuş bir milletiz. Bunun en güzel örneklerini Yeditepe Bienali bünyesinde sergilenen eserlerde görebiliriz. Sergilenen eserlere baktığımızda, oradaki güzelliği, oradaki estetiği, oradaki inceliği başka hiçbir yerde bulamadığımızı fark edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hâlbuki günümüzde sıkça karşılaştığımız üzere insan fıtratının tıpkı eşrefi mahlûkat sıfatı gibi bir parçası olan esfeli safilin tarafına hitap eden sanat ürünlerinden aynı latif duyguları hissedemezsiniz” ifadelerini kullandı.

“KÜLTÜR-SANAT BİRİKİMİMİZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENLERİ SAMİMİYETLE YERİNE GETİRMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Özellikle medya mecraları üzerinden tüm dünyaya âdeta boca edilen Batı menşeili kültür-sanat eserlerinin içine özenle yerleştirilen ve insanın esfeli safilin tarafını öne çıkaran mesajların elbette bir amacı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu amacın masum ve hayırlı olmadığı da açıktır. Her türlü sapkınlığı, her türlü ahlaksızlığı, her türlü marjinalliği sanat adı altında normalleştirme, hayatımızın tabii bir parçası hâline getirme gayesi taşıyan bu sinsi saldırıya karşı kendi imkânlarımızı daha güçlü şekilde devreye almamız şarttır. Yeditepe Bienali başta olmak üzere Türk ve İslam sanatlarının güzelliklerini milletimizin önüne getiren etkinlikleri bu bakımdan takdire şayan girişimler olarak değerlendiriyorum. Ülkemizde kültür-sanat adına icra edilen faaliyetlerin pek çoğunun böyle bir niyet ve içerik taşımaması bizi asri sorumluluklarımızdan alıkoyamaz. Tam tersine daha çok çalışarak, daha çok üreterek, daha çok insanın kalbine ve zihnine ulaşarak aradaki farkı kapatmakla mükellefiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bianelde 36 farklı ülkeden katılımcıların da yer almasını bu çabanın gerçek bir medeniyet hamlesine dönüştüğünün işareti olarak değerlendirdiğini belirterek bu bilinçle ve bu gayretle çalışan, eser ortaya koyan kültür ve sanatın gelişmesine destek veren herkese şükranlarını sundu.

Kültür-sanat birikiminin yeni nesiller başta olmak üzere milletin tüm fertlerine ulaştırana kadar bu tür faaliyetlerin artırılarak sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı dillerinde “art” kelimesiyle karşılanan sanat kavramının Latince “düzenlemek” kökünden gelirken Arapçada ise sanat kelimesinin “yapmak, etmek” kökünden türediğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlemek ile yapmak arasındaki anlam farkının bu iki medeniyetin yaradılışı, dünyayı, insanı, eşyayı ve hayatı algılayış biçimini de gösterdiğini dile getirerek, anlam olarak düzenlemek kelimesinin var olan bir şeyi yeniden oluşturmayı ifade ettiğini, yapmanın ise çok daha derin, çok daha kapsayıcı ve ulvi bir eyleme atıfta bulunmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, inancımızda insanın yaratıcısının, yani Rabbinin eseri olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Öyle olduğu için de diğer varlıklara göre eşsiz kabiliyetlerle ve elbette ağır sorumluluklarla teçhiz edilmiştir. Sanat kavramına yaklaşımdaki bu derin farkın tezahürlerini Endülüs’ten Büyük Sahra’ya, Orta Asya’dan Güneydoğu Asya’ya kadar geniş bir alana yayılan eserlerde ve yaşayışlarda görmek mümkündür. Sanat, ‘Allah’ı aramakmış meğer’ der üstat. Şimdi burayı yakalamak çok önemli. Fiziki olarak ne kadar uzak olursa olsun bu coğrafyaların hepsinde de İslam’ın varlık ve hayat kavrayışının ortak yansımaları, yerel birikimleri ve teknik kapasiteleriyle bezenmiş bir tutarlılıkla karşımıza çıkmaktır. Hiç şüphesiz bu tablonun konumuz bakımından en önemli özelliği estetiğin ahlakla bütünleştirilmiş biçimleriyle ortaya konan ve süreklilikten asla kopmayan sanat eserlerinin üretimini sağlamış olmasıdır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzağa gitmeye gerek olmadığını, inancımızdaki “Allah güzeldir, güzel olanı sever” yaklaşımının sanata yansımış hâlinin şu an içinde bulunulan Süleymaniye Külliyesine bakarak da görülebileceğini ifade ederek, buraya gelen bir yabancının “İslam nedir?” diye sorduğunda kendisine lafzi anlatımın ötesinde işaret edilecek somut örneğin elbette Süleymaniye Camii, Sultanahmet Camii olacağını kaydetti.

Aynı şekilde “Sizin sanatınızın özgün eserleri nedir?” diye bir soruya muhatap kalındığında da yönelinecek yerin Yeditepe Bienali’nde sergilenen eserler olacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fikirle duyguyu, inançla estetiği, derinlikle sükûneti, kuşatıcılıkla ahengi, gerçeklikle sembolleri bu derece başarıyla buluşturmuş bir sanat müktesebatına sahip olmakla ne kadar gurur duysak azdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim medeniyetimizdeki, dolayısıyla sanatımızdaki iyilik ve güzellik anlayışının kaynağı hiç şüphesiz kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim ve âlemlere rahmet olan Peygamber Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam’dır. Güneşin tüm evreni ışıttığı gibi bu temel kaynaklar da bize hayatımızın her alanında ve sanatımızda yol göstermekte, ilham vermekte, motivasyon sağlamaktadır. Bu kaynaklara ne kadar yaklaşırsak o derece sanat, yani yapmak eyleminde de başarılı olur, ne kadar uzaklaşırsak da o derece özümüzden koparız” diye konuştu.

Bilginin ve sezginin sınırları doğru tayin edildiğinde sanatın önündeki ufkun sonsuzluğunun daha iyi kavranabileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Elbette diğer medeniyetlerin sanat adına insanlığa sundukları birikime, tezahürleri itibarıyla bir kısmına katılmasak da biz saygı duyuyoruz. Bunlar içinde kendi sanat ve estetik anlayışımıza uygun olanları beğenmekte, esinlenmekte, sahiplenmekte bir beis de yoktur. Ama bu durum kendi sanatımızdan ve ona kaynaklık eden değerlerimizden bir kopuşa sebep olmamalı, böyle bir facianın bahanesine dönüşmemelidir. Mimariden musikiye, edebiyattan resme, geleneksel sanatlardan modern formlara kadar tüm sanat faaliyetlerimizde insanı ve tüm varlıkları içine alan daha büyük, daha ilahi bir kaynağa yöneldiğimizde yapabileceklerimizin sınırının olmadığını göreceğiz, bileceğiz. Batı’nın adına yaratıcılık dediği ama aslında mevcudu düzenlemekten ibaret olan sanat anlayışıyla, insanın yapabileceklerinin sınırını beşeri kavrayışın ötesine taşıyan bu sanat yaklaşımının mukayesesini erbabının takdirine bırakıyoruz. Biz kendi medeniyetimize, kendi tarihimize, kendi kültür-sanat birikimimize sahip çıkmak, bunları daha ileriye taşımak için üzerimize düşenleri samimiyetle yerine getirmeyi sürdüreceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerçekten aramak, yakından görmekse işte Süleymaniye hemen yanı başımızda. Ona bakıyor ve diyoruz ki Ey Mimar Sinan, Allah sana rahmet eylesin. 700’ü aşkın eserle hayatını teçhiz eden böyle bir üstat var, böyle mimarımız var. Bu muhteşem eseri ortaya çıkaran mimarımız var” ifadelerini kullandı.

Yeditepe Bienali’nin medeniyete, ülkeye ve şehre hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konukları, Mimar Sinan’ın ruhu için Fatiha okumaya davet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bienalin düzenlenmesinde emeği geçen, katkı sağlayan herkese de teşekkür ederek, sözlerini, “Beykoz Belediyemizin yapmış olduğu video çekimlerini gördüm. Hayvanlarla ilgili bir rehabilitasyon merkezini gezmeye, görmeye gideceğim. Orada belediye başkanımızın bu rehabilitasyon merkezini yerinde görelim diyorum, ondan sonra da AK Parti Belediyeleri olarak bu işi süratle yaygınlaştıralım istiyorum” diyerek tamamladı.

2. Yeditepe Bienali açılış programının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beykoz Belediyesi tarafından yaptırılan sokak hayvanları bakım ve rehabilitasyon merkezi ile doğal yaşam alanı parkını ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan incelemeleri sırasında yetkililerden bilgi aldı.

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/134225/cumhurbaskani-erdogan-2-yeditepe-bienali-nin-acilisini-gerceklestirdi

REKLAM ALANI