Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

Christian Wulff, Türkiye’den gelen göçmen işçilere borçlu olduğunun anlaşıldığını söyledi

Christian Wulff, Türkiye’den gelen göçmen işçilere borçlu olduğunun anlaşıldığını söyledi
REKLAM ALANI
02.09.2021
A+
A-

ALMANYA’NIN UYUM VAKFI KONSEYİ BAŞKANI VE ESKİ CUMHURBAŞKANI CHRİSTİAN WULF: “ALMANYA’DA ARTAN NEFRETTEN HEPİMİZ ENDİŞE DUYMALIYIZ” DEDİ!

Türkiye ile Almanya arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 60’ıncı yılında birinci kuşak göçmenleri ‘Talisman’ ödülüyle onurlandıran Almanya Uyum Vakfı, ödül sahipleri adına bir resepsiyon verdi. Vakıf Konsey Başkanı eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, işçi göçünün, üzerinden yıllar geçtikten sonra ancak bugün bir başarı hikâyesi olarak değerlendirildiğini, Almanya’nın bugünkü refahını biraz da Türkiye’den gelen göçmen işçilere borçlu olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Göçün Almanya için kazanımlarını anlatırken artan nefrete de dikkati çeken Wulff, şöyle konuştu: “Ülkemizde artan nefret ve düşmanlıktan, bu nefretin bazı bölgelerde seçim malzemesi olarak kullanılmasından hepimiz endişe etmeliyiz. Çatışma temasını ele alan yazar Bastian Berbner, ‘Nefrete karşı hikâyeler’ adlı kitabında insanları bir araya getirip karşılıklı yüz yüze temas kurulduğu zaman diğerlerinin kendilerinden farklı olmadığını, farklı ihtiyaçları olmadığını göreceklerini ve hangi etnik kökenden olursa olsun, hangi dine ait olursa olsun dostluğun, hoşgörünün ve karşılıklı anlayışın başlayacağını belirtiyor. Biz de Almanya Uyum Vakfı olarak farklı kültürden gelen insanların birlikte huzur içinde yaşamaları için çalışmaya devam edeceğiz.”

GÖÇMENLER DE ALMANYA DA KAZANDI

Resepsiyonun ardından konuşan Wulff, şunları söyleyerek: “Başlangıçta insanların ailesi olmadan, dil bilmeden ve uyuma hazırlanmadan buraya gelmesi tam anlamıyla hafife alındı. ‘Misafir işçi’ kavramı bile insanların kısa süreliğine gelerek çalışıp eve döneceklerini çağrıştırıyordu. Buraya insanların geldiği, aileleriyle yaşamak istedikleri ve burada kalmak istediklerinin anlaşılması yıllar sürdü. Bu ailelerin Alman vatandaşı olan ve Almanya’ya çok iyi uyum sağlamış çocukları oldu. Ancak yıllar sonra bugün, bunun bir başarı hikâyesi olarak değerlendirildiğini ve Almanya’nın bugünkü refahının biraz da Türkiye’den gelen göçmen işçilere borçlu olduğu anlaşıldı. Ve bugün, göçmen çocukları sporda, kültürde, bilimde, ekonomide harikalar meydana getiriyor, önemli roller üstleniyor. Herkes göçten yararlandı, buraya gelen göçmenler ve ülkemiz de. Bu bir anlamda kazan-kazan durumuydu. Bu nedenle teşekkür etmek ve saygı göstermek Almanya Uyum Vakfı’nın bu etkinliği yapma nedenlerinden biriydi” açıklamasında bulundu.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL- ALMANYA

REKLAM ALANI