Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

Bakan Akar: “Afganistan’daki Havalimanının İşletilmesi İçin Şu An Alınmış Bir Karar Yok”

Bakan Akar: “Afganistan’daki Havalimanının İşletilmesi İçin Şu An Alınmış Bir Karar Yok”
REKLAM ALANI
03.07.2021
A+
A-

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar: “Afganistan’daki Havalimanının İşletilmesi İçin Şu An Alınmış Bir Karar Yok”

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kırgızistan ve Tacikistan’a gerçekleştirdiği resmî ziyaretlerle gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yoğun geçen temaslarında büyük samimiyet ve yakın ilgiyle karşılandıklarını belirten Bakan Akar, gerek Kırgızistan gerekse Tacikistan’da gösterilen misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ata yurdu Kırgızistan’da Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Savunma Bakanı Taalaybek Omuraliev ile görüştüklerini ifade eden Bakan Akar, şunları söyledi:

“Öncelikli olarak Cumhurbaşkanı Caparov’a Sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarını ilettik. Görüşmelerimizde kendi görüşlerimizi aktardık, çalışmalarımız hakkında bilgi verdik. Onlar da görüşlerini, çalışmalarını paylaştılar. Son derece yapıcı, samimi görüşmeler oldu. Kırgızistan bizim kardeşimiz. Onlarla beraber savunma ve güvenlik konularında uzun yıllardır sürdürdüğümüz çalışmalar var. Bunları bir kez daha gözden geçirdik. Bir taraftan personelin eğitimi, tatbikatlar ve askerî eğitim iş birliği konularını görüştük diğer taraftan Silahlı Kuvvetlerin teçhizi bakımından savunma sanayi alanında neler yapılabileceğine yönelik karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduk. Bu konularda yaklaşımlarımızın bir ve benzer olduğunu görmekten de büyük bir memnuniyet duyduk. Çeşitli konularda mutabakat sağladık.”

Cumhurbaşkanları başkanlığında gerçekleştirilen Türkiye-Kırgızistan Yüksek Düzeyli Strateji İş Birliği Konseyi Toplantısının ikili ilişkilere güçlü bir ivme kazandırdığı ve ileriye dönük bir yol haritasını ortaya koyduğunu aktaran Bakan Akar, “Bunu detaylandırıp savunma ve güvenlik konusunda neler yapabileceğimizi görüştük. Önümüzdeki günlerde bunların uygulamasına başlayacağız. Bu çalışmaların sadece iki ülke açısından değil, Orta Asya’daki tüm dost ve kardeş ülkeler arasındaki iş birliğini geliştirmek yönüyle de katkı sağlayacağını değerlendiriyorum.” diye konuştu.

BAKAN AKAR’DAN IDEF DAVETİ

Kırgızistan’daki temaslarının hemen ardından geçtiği Tacikistan’da da Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Savunma Bakanı Şerali Mirzo ile bir araya geldiğini ifade eden Bakan Akar, görüşmelerde ikili ve bölgesel savunma, güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirdi.

Nisan ayında Kırgızistan ve Tacikistan sınır hattında yaşanan gerginliği hatırlatan Bakan Akar, “Bu sıkıntının devlet başkanları düzeyinde yapılan görüşmeyle sulh ve sükûnla çözülüyor olmasından duyduğumuz memnuniyeti ifade ettik. Ayrıca Afganistan konusunda bilgi ve görüş alışverişinde bulunduk. Bu konuda bundan sonra karşılıklı olarak neler yapılabileceğini görüştük.” dedi.

Hem Kırgızistan hem de Tacikistan ile askerî diyalog toplantılarına devam edilmesine yönelik çalışmalara hız verileceğini aktaran Bakan Akar, “Önümüzdeki dönemde hem askerî eğitim iş birliği, hem de savunma sanayi konularında iki ülke ile önemli gelişmeler olacağına inanıyorum. Hem Kırgız hem de Tacik muhataplarımızı Ağustos’ta yapılacak Savunma Sanayi Fuarı’na (IDEF) davet ettik.

Sonuç olarak hem Kırgızistan hem Tacikistan’da yapılan görüşmelerimizin son derece olumlu ve sıcak geçtiğini, kardeşler arasında gerçekleşen görüşmeler olduğunu birlikteliğin hem ülkeler hem de bölgenin sulh ve selameti için önemli olduğunu karşılıklı olarak dile getirdik.” değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ İLE MÜCADELE

İki ülke ziyaretinde FETÖ ile mücadele konusunun ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine Bakan Akar, “Kırgızistan’da FETÖ varlığının devam ettiğini, bu konunun bizim için hassas bir millî güvenlik meselesi olduğunu, bunun sadece bizim için değil Kırgızistan için de problem olacağını, bununla ilgili dikkatli davranılması gerektiğini, kurumlar arası iş birliği ve desteğe hazır olduğumuzu ifade ettik. Gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik talebimizi hatırlattık.” dedi.

Tacikistan’da FETÖ ile mücadelede büyük bir hassasiyetin olduğunu vurgulayan Bakan Akar, “İlk günden itibaren gerekli tedbirlerin alındığını büyük bir memnuniyetle müşahede ettik. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Savunma Bakanı’na teşekkür ettik. Başta FETÖ olmak üzere her türlü terör örgütü ve teröristle mücadelede kararlı olduğumuzu, bu konuda kendi mücadelemizi yaparken dost ve kardeş ülkelerle iş birliğine hazır olduğumuzu da ifade ettik.” diye konuştu.

ABD’Lİ TEKNİK HEYETİN ZİYARETİ

Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik ABD’den gelen teknik heyet ile yapılan görüşmelere ilişkin soru üzerine Bakan Akar, “Afganistan’daki kardeşlerimizin geleceği ve onların ihtiyaçlarının karşılanması bakımından bu konu büyük önem arz ediyor.” dedi.

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın 6 yıldır Türkiye tarafından işletildiğini vurgulayan Bakan Akar, şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız NATO Zirvesi’nde ifade ettiler, bazı şartlar, konular var. Biz bu konuda bir niyet belirttik. Bu şartların oluşması halinde kalabileceğimizi ifade ettik. Bu manada çeşitli ülkelerle temaslarımız sürüyor. Bir taraftan BM, NATO nezdinde bazı siyasi kararlar alınması, Afganistan hükûmeti ile bir anlaşmaya varılması diğer taraftan siyasi, mali ve lojistik destek konularında çeşitli ülkelerle temaslarımız sürüyor. Bu arada ABD’lilerle temaslarımız sürüyor. Şu ana kadar alınmış kesin bir karar yok. Fakat temaslar devam etmekte. Afganistan bizim kardeşimiz. Onların sulhu, sükûnu, huzuru ve güvenliği bakımından yapacağımız ne varsa şimdiye kadar yaptık, yapmaya çalışıyoruz. Havalimanının açık olması, çalıştırılması lazım. Bunun bilincindeyiz. Havalimanı çalışmadığı takdirde büyükelçilikler çekilecek, böylesi bir durumda Afganistan, izole bir devlet hâline gelecek, uluslararası ilişkiler bakımından çok ciddi sıkıntılar yaşayacak. Temaslarımız sürüyor, şu anda alınmış bir karar yok. Gelişmelere, görüşmelerin sonuçlarına göre çıkacak sonucu da Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yapılacak toplantıda ele alacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayını müteakip planımızı gerçekleştireceğiz.”

ABD’li teknik heyetlerin görüşmelerin devam edip etmeyeceğine yönelik soruya ise Bakan Akar, “Temaslarımız sürüyor, sürecek.” yanıtını verdi.

Kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/272021-21036

REKLAM ALANI