Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov – “Nevruz bayramı, gelenekleri koruyan halkımızın en sevdiği bayramdır”

REKLAM ALANI
22.03.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Nevruz bayramı, gelenekleri koruyan halkımızın en sevdiği bayramdır”, diye – tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov – “Böylece yurdumuza bahar geliyor. Artık iki yıldır, kurtarılmış topraklarımızda baharın kokusunu alabiliyoruz ve bayram ateşlerimizi yakıyoruz.

Böyle bir günde, bir zamanlar “Azerbaycan” gazetesinde yayınlanan Ulu Önder Haydar Aliyev’in bayram tebriklerini hatırlayalım: “Nevruz’u bir yıl Şuşa’da, bir yıl Laçın’da, diğer yıl Kelbecer, Ağdam, Füzuli, Cebrayıl, Zengilan, Gubadlı’da kutlayacağımız gün de gelecektir. Eminim öyle olacaktır. Buna inanıyorum ve bu güvenle yaşıyorum, bu güvenle çalışıyorum ve bu güvenle de Azerbaycan halkına önderlik ediyorum.”

Böylece, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Muzaffer Başkomutanı Sayın İlham Aliyev, bütün kariyeri boyunca Milli Önder Haydar Aliyev’in layık bir halefi olduğunu eylemleriyle göstermiş, Milli Önder’in vasiyetini ve Azerbaycan halkının arzu ve isteklerini geçekleştirmiştir. Muzaffer Azerbaycan Ordusu, Başkomutan liderliğinde anayurdumuzu işgalden kurtardı ve bugün o topraklarda Nevruz bayramını kutluyoruz.

Nevruz bayramının kadimliyi ve gelenekleri koruyan halkımızın en sevdiği bayram olduğunu belirtelim. Unutulmamalıdır ki, Azerbaycan Birinci Başkan Yardımcısı, Haydar Aliyev Vakfı Başkanı, UNESCO ve İSESCO’nun İyi Niyet Elçisi Mehriban Aliyeva’nın büyük çabaları sonucunda Novruz, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne alınmıştır.
Nevruz’u diğer bayramlardan ayıran şeyin sadece Türk halklarının değil, genel olarak insanlığın da manevi bir değeri olarak görülmesi olduğunu vurgulamak isterim. Evet, İslamiyet öncesine dayanan Nevruz bayramı Azerbaycan ile birlikte Doğu’nun her yerinde kutlanır.

Halkımızın milli geleneklerine göre Nevruz bayramında küsler barışmalı, akrabalar birbirini ziyaret etmeli ve bayram sofraları açılmalıdır. 21 Mart 2000 Yılında Nevruz Bayramı vesilesiyle, Azerbaycan halkının bayramını kutlayan Ulu Önder Haydar Aliyev yaptığı konuşmada şunları söylemişti – “Nevruz’un en güzel nimeti, eski çağlardan beri insanların kinlerini unutması, küslerin barışması, uzlaşıp çelişkileri ortadan kaldırmasıdır. Dolayısıyla bu bir dostluk, dayanışma ve yüksek ahlak bayramıdır.”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Ayrıca Nevruz bayramı vesilesiyle, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ülkemizde faaliyet gösteren siyasi partilerin liderlerinin karşılıklı olarak bayramlaşmaları da ülkede yeni, ilerici bir siyasi kültürün oluşumunu göstermektedir.

Halkımızın sanatçıları Nevruz bayramıyla ilgili şarkılar yazmış, filmler yapmışlar. Aynı zamanda Nevruz, ülkenin dört bir yanında aşıkların, şarkıcıların ve halk ozanlarının konserlerinin düzenlendiği toplu bir bayramdır. Burada güreşçiler güçlerini sergilerken, meydanlarda kosa ve kelin katılımıyla komedi gösterileri sergileniyor. Kosa, kış’ı ve kel yaz’ı sembolize eder. Ayrıca Bakü’deki esas bayram etkinlikleri efsanevi “Kız Kulesi” çevresinde düzenleniyor. Kuşkusuz, hem Nevruz şenlikleri, hem de bayramın kutlandığı Eski Şehir ve Kız Kulesi, Azerbaycan devletinin kadim bir tarihe sahip büyük bir devlet olduğunun kanıtıdır. Azerbaycan devleti her geçen yıl güçlenerek bölgenin sözcülüğünü yapıyor. Ülkemizden geçen petrol ve gaz boru hatlarının ekonomimize katkısı, Cumhurbaşkanımız Aliyev’in izlediği başarılı dış politika, ülkemizi güçlendirecek, ateşlerimizi daha da gür yakacak ve sofralarımızın rızkını artıracaktır.

Ülkemizi daha güçlü kılmak ve dış ülkelerle dengeli bir ticareti sürdürmek için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in etrafında sıkı bir şekilde birleşerek halkımızın ve devletimizin refahı için bize verilen görevleri layıkıyla yerine getirerek devletimize katkı sağlamış oluyoruz.”

Nevruz Bayramınız Kutlu olsun!

REKLAM ALANI