Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER: “YENİ HÜKÜMETİN CESARETE İHTİYACI VAR” DEDİ

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER: “YENİ HÜKÜMETİN CESARETE İHTİYACI VAR” DEDİ
REKLAM ALANI
06.07.2021
A+
A-

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, 26 Eylül’de yapılacak genel seçimler öncesi sürdürülecek seçim kampanyası döneminde partiler arasında karşılıklı ‘çamur atmaların’ yaşanmasından tedirginlik duyduğunu söyledi.

Alman Devlet İkinci Televizyonu’nun (ZDF) ‘Yaz Söyleşisi’ programında soruları yanıtlayan Steinmeier, tüm partilere ve politikacılara ‘ölçülü’ ve ‘sağduyulu’ davranma çağrısında bulundu. Şu aşamada açık bir biçimde uyarıda bulunmanın zamanı olmadığını belirten Steinmeier, böyle bir uyarıda bulunup bulunmayacağı sorusuna ise şu cevabı verdi: “Böyle olacağını sanıyorum. İnsanlar benim öyle davranacağımı biliyor.”

Başlangıçta yaşanan bazı sıkıntılara rağmen Avrupa Birliği’nin (AB) sıkı bir dayanışma sergileyerek Kovid-19 pandemisine karşı ciddi bir mücadele verdiğini belirten Steinmeier, “Almanya bu mücadelede şüphesiz dünya şampiyonu değildi ama zamanında alınan önlemlerle iyi bir sınav verdik” dedi. İlk aşıyı bulan ülkeler arasında Almanya’nın da olduğunu hatırlatan Steinmeier, şunları söyledi: “Bu kesinlikle küçümsenmemeli. Pandemi her ülkede olduğu gibi Almanya’da da derin izler bıraktığı. Her şeye rağmen işsiz sayısı korkulan düzeyde artmadı. Alman ekonomisi de çok hasar görmedi. Pandemi bitikten sonra göreve gelecek yeni hükümete önemli görevler düşecek. Yeni hükümetin cesarete ihtiyaca var. Özellikle iklim korunması, dijitalleşme ve eğitim alanlarında daha kararlı bir politika izlenmesi kaçınılmaz olacak.”

KARARI OYLAMAYA KATILANLAR VERECEK

İkinci bir dönem daha cumhurbaşkanlığı yapmak için aday olacağını ilan eden Frank-Walter Steinmeier, seçimlerden sonra Federal Meclis’te nasıl bir tablo oluşacağını şu anda hiç kimsenin bilmediğini söyledi. Almanya Cumhurbaşkanı’nı 13 Şubat 2022 tarihinde Federal Meclis milletvekilleri ile Eyaletler Meclisi’nin göndereceği delegelerin seçeceğini belirten Steinmeier, “Son kararı onlar verecekler” dedi. Steinmeier, Almanya’da bazı çevrelerin ‘kadın cumhurbaşkanı zamanının geldiği’ görüşünde olduğunun hatırlatılması üzerine, “Ben böyle doğmuşum. Benim kendimi değiştirmem mümkün değil” yanıtını verdi.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL-ALMANYA

REKLAM ALANI