Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı

Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın katılımıyla “Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.
Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı
Yayın: 18 Nisan 2021 Bugün, GÜNDEM Google News

Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın katılımıyla “Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.

Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü Hasdal Yerleşkesinde ilçe kaymakamları ve güvenlik güçlerinin katılımıyla “Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun başkanlığında İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İller İdaresi Genel Müdürü Kürşat Kırbıyık, Vali Yardımcıları Mehmet Ali Özyiğit ve Niyazi Erten, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Nuh Köroğlu, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ve Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Alb. Tayfun Paşaoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıların ilkine 39 ilçe kaymakamı katıldı.

İkinci toplantı ise ilçe jandarma komutanları ve ilçe emniyet müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İstanbul’da koronavirüs salgınıyla mücadele çalışmalarının değerlendirildiği toplantılarda; Bakan Soylu ve Vali Yerlikaya, katılımcılara hitaben konuşma gerçekleştirdiler.

“Salgınla Mücadelede En Önemli İki Unsur Aşılama ve Kısıtlamalardır”

Bakan Soylu, koronavirüs ile ilgili genel tabloyu değerlendirerek, önümüzdeki süreçte yapılması planlanan salgın çalışmalarına dair bilgi verdi.

Bakan Soylu, “Vaka sayılarındaki ciddi artışın durdurulması ve en kısa sürede sürdürülebilir seviyeye çekilmesi amacıyla 13 Nisan tarihli Cumhurbaşkanlığı kabinesinde alınan kararla kısmi kapanma tedbirleri belirlenerek uygulamaya alınmıştır. Salgınla mücadele elimizdeki en önemli iki unsur aşılama faaliyetleri ve kısıtlamalardır. Hali hazırda aşılama faaliyetlerine devam edilmektedir.

İstenilen etkinlik elde edilebilmesi için elbette ki biraz daha zamana ihtiyaç var.

40 yaş üzeri vatandaşlarımızın Haziran ayı sonuna kadar aşılanması mücadelemizi çok daha rahatlatacak; yaz sonuna kadar ise 20 yaş üzerinin aşılanabilir duruma gelmesi kalıcı başarının hepimiz açısından büyük bir anahtarı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Tedbir ve Denetimler Önümüzdeki Süreçte Büyük Önem Taşıyor”

Salgınla mücadelede tedbir ve denetimlerin öneminin altını çizen Bakan Soylu; “Özellikle turizm, tarımsal faaliyetler ve bunun gibi nedenlerle yurtdışı hareketliliğinin artacağı Haziran ayı öncesinde günlük vaka sayılarının 1 Mart öncesi seviyeye çekilmesi hepimiz açısından mecburidir. Onun için tedbirler ve denetimler bu önümüzdeki süreçte büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

Bakan Soylu, ilk etapta ağırlık verilmesi ve denetimlerin sıkılaştırılması istenilen başlıkları şu şekilde sıraladı: “Sokağa çıkma kısıtlamaları, şehirlerarası seyahatlere dair düzenlemeler, 65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altı için getirilen sokağa çıkma ve şehir içi toplu ulaşım araçlarından yararlanma kısıtlamaları, kamuda uzaktan veya dönüşümlü çalışma gibi çalışma metotlarının devreye alınması ile mesai saatlerine ilişkin düzenlemeler; 8. ve 12. sınıflar dışında tüm sınıflarda uzaktan eğitime geçilmesi, bazı işyerlerinin faaliyetlerine ara verilmesi, yeme-içme yerlerinin masada müşteri kabul etmelerinin engellenmesi; genel kurullar, nikâh törenleri gibi belli etkinliklerin ertelenmesi, sosyal koruma ve bakım merkezlerini ziyaretçi kabul edilmemesi, 1 haftadan uzun indirimlere izin verilmekle birlikte zincir marketlerde yoğunluğun oluşmasını engellemek, şehir içi toplu ulaşım araçlarında kapasite sınırlaması, hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarında konaklama tesislerinde Covid-19 tedbirlerine aykırı tutum ve davranışlar; şehirlerin cadde bulvar meydan gibi yerlerinde vatandaşlarımızın yoğunlaşması ve sokağa çıkma kısıtlamalarındaki muafiyetlerin zaman zaman kötüye kullanılması.”

“Amaç Ceza Yazmak Değil, Kurallara Uyulmasını Tembih Etmek”

Denetimlerin nezaket ile yapılması gerektiğini vurgulayan Bakan Soylu, “Öncelikli amaç ceza yazılması değil, kurallara uyulmasını tembih etmektir. Birincisi uyarmak, rehberlik etmek sonra aşırı ısrar, kasıt ve suistimal varsa idari ve adli tedbirlere başvurmaktır.” dedi.

Bakan Soylu, “Bu hafta sonunda itibaren valilerimiz, kaymakamlarımız, kolluk ve denetim ekiplerimiz için yeni bir seferberlik başlatıyoruz. Tüm gücümüzle sahada olacağız. Özellikle muafiyetlerin kötüye kullanılıp kullanılmadığını arkadaşlarımız tek tek kontrol edecek.

Sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili kimsenin genel bir muafiyeti söz konusu değildir. Bu tanınan muafiyetler; muafiyet nedeni, buna bağlı olarak zaman ve güzergâhlarla sınırlıdır.” diyerek muafiyetlerin istismar edilmemesi gerektiğini belirtti.

Bakan Soylu, atılan adımların zorunlu işleri yürütmek ve mümkün olduğunca hareketliliği azaltmak için yapıldığını belirterek; yabancıların sokağa çıkma kısıtlamalarından muafiyetinin turistik faaliyetler kapsamında kısa süreliğine ülkemizde bulunanları kapsadığını vurguladı.

Ramazan ayı için belirlenen tedbirlerin de sıkı sıkıya takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Soylu, salgın sürecinde gayret ve hassasiyetin önemini belirterek konuşmasını tamamladı.

Vali Yerlikaya ise konuşmasında salgınla mücadelede üç dalga yaşandığını belirterek, toplantıda İstanbul’da salgınla mücadele çalışmalarının değerlendirileceğini ifade etti.

Vali Yerlikaya, sağlık sistemimizin gücü; sağlık çalışanlarının, filyasyon ekiplerinin, Vefa Sosyal Destek Gruplarının özverili çalışmaları ile salgın mücadelesine kararlılıkla devam edildiğini belirtti.

Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı, İller İdaresi Genel Müdürü Kürşat Kırbıyık’ın sunumu ve değerlendirmelerin ardından tamamlandı.
Kaynak:http://www.istanbul.gov.tr/koronavirus-salginiyla-mucadele-degerlendirme-toplantisi

Son Güncelleme: 18 Nisan 2021